Як правильно оформити договір на оренду квартири?

Оренда житла – непогана альтернатива, якщо немає власного. Також, це чудова можливість пожити в різних куточках міста чи країни. Команда "Побудовано в Івано-Франківську" розкаже, що потрібно знати, щоб правильно оформити договір оренди житла.

Договір на оренду – це ваша гарантія. У документі чітко прописується сума оренди, права та обов’язки обох сторін. Нерідко, договір стає вирішальним аргументом у суперечці.

Перш ніж ставити підпис перевірте документи орендодавця на квартиру. Це може бути свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, договір дарування або рішення суду про передачу у власність.

Варто застерегтися якщо:

  • вартість житлової площі набагато нижче ринкової вартості;
  • власник житлового приміщення квапить процес укладення договору і передачі грошей, при цьому не наполягаючи на детальному огляді квартири.

Підпис в договорі і передача грошей — останній етап оформлення угоди. В першу чергу приділіть належну увагу стану газового обладнання, електропроводці, сантехніки, дверних замків, меблів, справності електроприладів та побутової техніки, а також загальному стану квартири. Додатково в договорі ви можете скласти перелік побутової техніки і меблів, ступінь їх зношеність, стан і функціональність. Варто завірити свідоцтво про передачу грошей за допомогою розписки. Для цього достатньо вказати паспортні дані, адреса реєстрації та фактичного проживання, розмір грошової суми та предмет оплати.

Договір оренди квартири діє в інтересах обох сторін, встановлює взаємну відповідальність і забезпечує всі необхідні гарантії.