Як ОСББ може відремонтувати старі будинки за допомоги міського бюджету

В Україні проводиться реформа житлово-комунального господарства, в рамках якої будуть скасовані функції ЖЕКів.

Обслуговувати будинки будуть або ОСББ, або керуючі компанії - за рішенням мешканців будинку. Так, до 1 липня 2016 року власники квартири і нежитлових приміщень багатоквартирних будинків повинні визначитися з формою управління майном будинку. Можна вибрати один з декількох варіантів - створити ОСББ, укласти договір з управителем або керувати будинком на зборах мешканців. Фахівці впевнені, що створення ОСББ буде найбільш ефективним.

Читайте також: Чи варто створювати ОСББ

Жильців багатоповерхівок, особливо старого житлового фонду, цікавить питання, хто ж буде проводити ремонт в будинках після створення ОСББ.

Міська влада Івано-Франківська заявила, що немає коштів на підтримку ОСББ. Відтак, люди залишають без фінансів.

Команда «Побудовано в Івано-Франківську» зясувала що все ж є декілька можливостей, які може використати ОСББ.

Наприклад, мешканці можуть створити ремонтний фонд і самі визначатимуть, скільки треба платити за ремонт. При цьому власники квартир будуть приймати рішення, які ремонтні роботи повинні бути проведені в першу чергу.

Відзначимо, що існує кілька програм, згідно з якими частина ремонтних робіт фінансується з державних і місцевих бюджетів. Наприклад, ОСББ може взяти «теплий» кредит на утеплення будинку, заміну вікон, при цьому 40% тіла кредиту компенсується з бюджету. Інша програма, якою можуть скористатися ОСББ, - співфінансування ремонтних робіт. Згідно з умовами програми, 70% вартості ремонтних робіт оплатить місто, а 30% - мешканці будинку.