Земельний податок для франківських ОСББ може збільшитися у 4 рази

У липні на сесії міської ради буде розглядатися питання про ставку земельних податків на 2017р. Ми вирішили розібратися, що нового нам приготувала міська влада.

Загалом текст проекту "Про встановлення ставок земельного податку на 2017 рік" нічим би не відрізнявся від чинного, якби не один новий пункт. Він говорить нам наступне: "Ставка податку за земельні ділянки які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності) встановлюється у розмірі 4 відсотки від їх нормативної грошової оцінки." Наша команда вирішила проаналізувати, кого ж стосується цей текст.

Згідно чинного законодавства земельні ділянки у постійне користування надаються:

 · підприємствам, установам та організаціям, що належать до державної та комунальної власності;

· громадським організаціям інвалідів України, їх підприємствам (об'єднанням), установам та організаціям;

· релігійним організаціям України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності;

· публічному акціонерному товариству залізничного транспорту загального користування, утвореному відповідно до Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування";

· вищим навчальним заклади незалежно від форми власності;

· співвласникам багатоквартирного будинку для обслуговування такого будинку та забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачям (орендарям) квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

З цього випливає, що ставка у 4% буде в першу чергу стосуватися ОСББ, орендарів квартир та нежитлових приміщень, а також вищих навчальних закладів. Згідно чинного рішення відповідна ставка на 2016р. становить 1%. Звідси і виходить, що земельний податок зросте в чотири рази.

Однак, раніше депутати прийняли рішення надати пільгу в розмірі 100% на 2016 рік. Але це не означає, що ця пільга збережеться в наступному році. Адже все залежить від рішення міських обранців.