Як оформити нерухомість під час воєнного стану


Прикарпатський нардеп і за сумісництвом нотаріус Ігор Фріс дав кілька порад щодо купівлі-продажу нерухомості в цей складний час, коли оформлення неможливе, а попит і потреби є.

 

За його словами, зараз надходить дуже багато звернень щодо питання, коли почнуть працювати реєстри, а основне - реєстр нерухомості.

 

Зразу зазначу - не швидко. Безпека інформації, що зберігається в реєстрі, - це безпека нашого з вами права власності на нерухомість. Тому важливо максимально забезпечити її збереження від можливих атак. Але питання відкрите. Як оформити продаж або купівлю нерухомості зараз, коли реєстр не працює.

 

Розберемо два варіанти:

 

1 варіант - новобудова не оформлена в праві власності.

2 варіант - вторинний ринок. Нерухомість оформлена та зареєстрована в реєстрі прав.

 

Для першого варіанту також є декілька шляхів. Продавець - забудовник. Тут все просто. Перевіряєте право на будівництво за наявними в забудовника документами і оформляєте договір. Вони є різні. Вам запропонують варіанти. За цим договором і актом приймання передачі зможете зареєструвати нерухомість коли реєстр відновить роботу. З метою додаткової гарантії пропоную залишити 10-15% від вартості для оплати в момент підписання акту приймання передачі, якщо він не підписується зразу з договором (коли нерухомість введена в експлуатацію).

 

В інший спосіб, коли договір із забудовником вже оформлено на якогось покупця, в якого ви маєте намір придбати, тут можливий договір переуступки прав (цесія) по якому попередній покупець надасть вам всі права вимоги щодо придбаної нерухомості. Тут можливий також договір про заміну сторони в первісному договорі на вас. Участь забудовника так само варто передбачити, щоб він знав кому тепер винен передати нерухомість.

 

Стосовно вторинного ринку складніше. Тут сьогодні єдиний розумний варіант - попередній договір купівлі продажу. Це договір про договір. Коли один зобов’язується продати, а інший - купити нерухомість. В ньому мають бути істотні умови. Вартість. Терміни оформлення і передачі (наприклад, протягом 1 місяця після завершення воєнного стану або інша умова), обов’язки сторін та інше. Нотаріуси їх оформляють багато років і знають, як це робити. Додатково зауважу про суми і оплату. Вважаю за паритетне авансувати 50% вартості. Вказувати в договорі повну вартість і штрафи за невиконання умов в розмірі авансу.

 

До речі, реєстр боржників працює. Якщо є сумніви в боргах продавця, то перевірити можете самостійно онлайн.