НААН продала пам'ятку архітектури в центрі Києва російському банку - ЗМІ

У російських засобах масової інформації з'явилася інформація про продаж головної будівлі Національної академії аграрних наук України Сбербанку Росії – переговори перебувають у завершальній стадії.

Про це повідомляє "Українські новини", посилаючись на російський журнал Forbes та російське інформаційне агентство ТАСС.

 

Мова йде про 3-поверховий особняк за адресою м. Київ, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9, де тепер буде розташовуватися головний офіс "доньки" Сбербанку Росії. Бік НААН України представляє її президент Ярослав Гадзало, сторона Сбербанку представлена Валерієм Хорошковським, колишнім головою Служби безпеки України при Януковичі. З 2013 року Хорошковський є резидентом Монако.

 

Зараз Хорошковський є претендентом на 100% акцій дочірнього підприємства Сбербанку Росії в Україні. Переговори про продаж банку почалися влітку 2017 року, коли Національний банк України (НБУ) відмовив у продажу Ощадбанку Росії Саїду Гуцерієву та Григорію Гусельникова.

 

За словами анонімних джерел з НБУ, купівля банку відбудеться не пізніше І кварталу 2018 року. Формальна ж передача будівлі Президії НААН України фірмам, афільованим з Хорошковським, відбудеться вже до кінця грудня 2017 року. Орієнтовна ціна будівлі знаходиться на рівні 35 млн доларів.

 

Останнім часом в українських ЗМІ набула поширення інформація про те, що, Ярослав Гадзало побудував корупційну схему по тіньовому обороту землі в НААН України, яка приносить йому прибуток у розмірі 120 млн доларів щорічно.

 

23 листопада видання "Кореспондент" повідомило, що тіньовий обіг, який генерують землі, що належать НААН України, може досягати 120 млн доларів на рік.