Верховний Суд України визнав протиправною діяльність Франківського ДАБК


Верховний Суд України визнав протиправною бездіяльність управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю міської ради щодо будівництва третього поверху будинку на вулиці Павлика, 6 в Івано-Франківську.

 

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, пише Суспільне.

 

"Верховний Суд України постановив у справі Яреми Рудика до виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради визнати протиправною бездіяльність Івано-Франківського ДАБК щодо нездійснення функцій та заходів державного реагування (контролю) в межах компетенції, передбаченої Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності", для усунення порушень містобудівних умов та обмежень забудови, порушення пожежних, санітарних та екологічних норм при здійсненні самочинного будівництва (капітальної реконструкції) житлового будинку на вулиці Павлика, 6", — йдеться у постанові.

 

Верховний Суд зобов’язав Івано-Франківське ДАБК визначити, хто самочинно звів надбудову на житловому будинку на вулиці Павлика, 6, а також "вжити заходів державного реагування (контролю) в межах компетенції, передбаченої Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності".

 

Конфлікт жителів сусіднього будинку №4 А з людьми, які звели надбудову, триває з жовтня 2020 року. Про це розповіла Суспільному мешканка будинку №4 А Марта Заяць. Саме тоді мешканці вперше поскаржилися до ДАБК про демонтаж горища на Павлика, 6 та початок зведення надбудови.

 

"9 жовтня 2020 року Івано-Франківське ДАБК поінформувало скаржників, що жодних документів, які дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт житлового будинку за вказаною адресою, в управлінні не видавали та не реєстрували. В Івано-Франківському Держархбудконтролі вказали про відсутність правових підстав для проведення позапланових перевірок з питань дотримання вимог містобудівного законодавства у зв`язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України № 219 від 13 березня 2020 року "Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду", — йдеться у постанові Верховного Суду.

 

Дія цієї постанови Кабміну завершилася у грудні 2020 року. За словами мешканки будинку 4 А Марти Заяць, у січні представники ДАБК таки здійснили перевірку.

 

"У січні 2021 року була перевірка. Були вони (представники ДАБК — ред. ), поліція і я з мамою, але жодних змін не відбулося", — каже Марта Заяць.

 

Рішення Верховного Суду жінка вважає перемогою, оскільки впродовж 2 років міська влада не реагувала. На добудованому третьому поверсі вже офіційно зареєстрували дві квартири, а в будинку створили ОСББ "Край Плюс".

 

"Для нас — це маленька перемога, тому що інакше достукатися до Івано-Франківської влади ми не можемо. Рік ми стукаємо у всі двері і органи, які можливо. Результату немає абсолютно, будова продовжується. Вже починають штукатурити", — каже Марта Заяць.

 

Після того, як Суспільне звернулося за коментарем до міського управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю, установа розмістила офіційний коментар на власному сайті щодо рішення Верховного Суду України.

 

У ньому йдеться про те, що у січні 2021 року представники управління разом з працівниками "Муніципальної інспекції "Добродій" та представниці заявника намагалися провести перевірку, але не змогли, бо на місці не було забудовників.

 

"Відповідно до порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 553, державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється у присутності суб’єктів містобудування або їхніх представників, які будують або збудували об’єкт будівництва", — пишуть на сайті ДАБК.

 

Також у коментарі йдеться про те, що виконавчий комітет міськради бере участь у судовій справі, яку розглядає Івано-Франківський міський суд щодо визнання незаконним та самочинним будівництва на вулиці Павлика, 6 в Івано-Франківську. Станом на 16 серпня відбулося тільки підготовче засідання. У ДАБК інформують, що виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради підтримує вимоги позивачів щодо визнання незаконним та самочинним будівництва житлового будинку № 6 на вулиці Павлика в Івано-Франківську.