Верховний суд України поставив крапку у справі стосовно Спасо-Преображенського храму Івано-Франкіська

Як повідомлялося раніше, 6 лютого 2017 року Вищий господарський суд України підтримав позицію православних вірян Прикарпаття і задовольнив касаційну скаргу Івано-Франківської єпархії УПЦ.

Вищий господарський суд України скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.11.2016 року, залишивши в силі рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 02.08.16 року, яким було відмовлено в позові виконкому Івано-Франківської міської ради про розірвання договору оренди  приміщення храму по вул. Чорновола, 6  з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

 

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, не змирившись із програшем даної справи у  Вищому господарському суді України, вирішив скористатися останнім шансом врятувати своє становище і подав заяву до Верховного суду України про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 06 лютого 2017 року з підстав ніби-то наявності неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що спричинило до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

 

Вищий судовий орган України, дійшов висновку, що подана виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради заява є необґрунтованою та ухвалою колегії суддів Судової палати у господарських справах Верховного суду України 17 березня 2017 року відмовив у допуску  справи №909/932/15 до провадження Верховного суду України.

 

Таким чином, поставлено крапку в багатомісячному судовому процесі, розпочатому за ініціативою виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

 

Судова гілка влади вкотре стала на сторону закону і підтвердила право православної громади міста на богослужіння у Спасо-Преображенському храмі м. Івано-Франківська.

 

Як з'ясував раніше Побудовано в Івано-Франківську, земельну ділянку та приміщення колишнього дитячого садка по вул. Чорновала, 6 єпархія УПЦ МП орендує ще з 2006 року.

 

В будівлі новий власник облаштував молитовний будинок та канцелярію. За договором, дія оренди мала припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Адреса храму мала бути адреса якої мала би бути Чорновола,6 Б. Проте будівництво досі не розпочате.

 

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництво церкви по вул. Довженка,2. Але і після її спорудження православні приміщення дитячого садка не звільнили.

 

Усі ці 10 років за оренду земельної ділянки та приміщення колишнього садка єпархія УПЦ МП платить до міського бюджету 583 гривні в рік.

 

Міська влада вирішила відвоювати приміщення дитячого садка назад. Єпархія збирається побудувати на місці старої будівлі нову церкву, а поруч запропонувала розмістити невеличкий садок. Така пропозиція не задовольнила міську владу. Там переживають, що після будівництва церкви для садка просто не залишиться місця.