Міський голова Івано-Франківська переконаний, що садочок на Чорновола таки буде

Громада хоче бачити в центрі Івано-Франківська садочок, а не московську церкву.

В соцмережі Фейсбук міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків прокоментував ситуацію із боротьбою за приміщення із Московським патріархатом.

 

"Сьогодні Львівський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення господарського суду Івано-Франківської області про звільнення церквою орендованих приміщень", – написав Руслан Марцінків.

 

Як з'ясував "Побудовано в Івано-Франківську", земельну ділянку та приміщення колишнього дитячого садка по вул. Чорновала, 6 єпархія УПЦ МП орендує ще з 2006 року.

 

 

В будівлі новий власник облаштував молитовний будинок та канцелярію. За договором, дія оренди мала припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Адреса якої мала би бути Чорновола,6 Б. Проте будівництво досі не розпочате.

 

 

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництво церкви по вул. Довженка,2. Але і після її спорудження православні приміщення дитячого садка не звільнили. Усі ці 10 років за оренду земельної ділянки та приміщення колишнього садка єпархія УПЦ МП платить до міського бюджету 583 гривні в рік.

 

 

У жовтні 2015 року виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради було подано позов про визнання недійсним договору оренди приміщення храму по вулиці Чорновола з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

 

 

Рішенням Господарського суду від 15 грудня 2015 року органу місцевого самоврядування було відмовлено в задоволенні всіх позовних вимог. Така позиція господарського суду була підтримана постановою Львівського апеляційного господарського суду від 4 травня 2016 року та постановою Вищого господарського суду України від 12 липня 2016 року.

 

 

 

 

Після того, як всі інстанції української судової системи визнали договір дійсним, було відновлено провадження у справі про розірвання вказаного договору оренди між тими ж сторонами, яке було відкрите ще в серпні 2015 року. В цьому випадку закон знову став на захист єпархії та громади – рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 2 серпня 2016 року позивачу було відмовлено у задоволенні й цих позовних вимог.

 

 

На цьому судова тяганина не закінчилась і розгляд справи продовжився у Львові.