В Україні захищатимуть постраждалих вкладників від недобросовісних забудовників

Новий законопроект щодо захисту прав постраждалих кредиторів під час будівництва житлової нерухомості, що розробляється, зможе вирішити проблему довгобудів в Україні та захистити права осіб, що постраждали від протиправних дій забудовників.

На цьому наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе під час презентації концепції законопроекту на круглому столі у понеділок, 11 грудня, інформує "Урядовий портал". 

 

«Сьогодні немає законодавчих механізмів для захисту прав постраждалих громадян, чиї кошти залучалися у будівництво. Тому ми розробляємо дієвий законопроект, що, насамперед, повинен захистити права і законні інтереси громадян. А також сприяти завершенню будівництва. Таким чином, ми хотіли би вирішити тривалу проблему довгобудів та унеможливити виникнення подібних ситуацій у майбутньому», - сказав він.

 

Також Парцхаладзе підкреслив важливість законодавчого вирішення питання щодо існуючих незавершених та проблемних об’єктів.

 

Загалом законопроект спрямовуватиметься на:

  • посилення захисту прав громадян, чиї кошти було вкладено у будівництво житлових об’єктів;
  • стимулювання замовників до своєчасного завершення будівництва незавершених об’єктів;
  • пошук рішень щодо добудови проблемних об’єктів;
  • пошук джерел залучення фінансування для завершення будівництва незавершених об’єктів;
  • унеможливлення виникнення подібних ситуацій у майбутньому.

 

Найближчим часом перша редакція нового законопроекту буде опублікована на сайті Міністерства для ознайомлення та обговорення з громадськістю.

 

Нагадаємо, за даними Держстату, на початок 2015 року в Україні налічувалось 14 915 об’єктів незавершеного будівництва, у тому числі 3 823 житлові будівлі. Найбільше таких об’єктів у Донецькій області (429), Харківській (369), місті Києві (357), Хмельницькій (314), Запорізькій (243) та Житомирській області (232).

 

Будівництво 2 135 житлових будинків припинено або законсервовано. Частина таких об’єктів – це багатоквартирні житлові об’єкти, що споруджувались із залученням коштів інвесторів-громадян.

 

За даними обласних (міських) державних адміністрацій, станом на 1 жовтня 2017 року до переліку проблемних включено 119 об’єктів житлового будівництва.