В Україні заборонять суцільну забудову в містах

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України внесло зміни до державних будівельних норм (ДБН) і ввело максимально допустимий відсоток забудови земельних ділянок при розміщенні нових житлових будинків, який залежить від їх поверховості.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

 

Нова ДБН “Планування і забудова територій» діє з 1 вересня цього року.

 

“Раніше в Україні будь-які обмеження поверховості житлової забудови були відсутні. Тому мікрорайони забудовувалися часто хаотично по всьому периметру земельних ділянок. Звісно, ні про який благоустрій прилеглої території, комфортних місцях для прогулянок і відпочинку жителів тут і не йшлося. Тому, щоб наші міста більше не перетворювалися на кам’яні джунглі, а жителі були забезпечені необхідними комфортними умовами, в новому ДБН ми чітко прописали максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки в залежності від кількості поверхів. Отже, чим вища поверховість, тим менший відсоток земельної ділянки відводиться на саму забудову і більше на облаштування прилеглої території, адже більша кількість жителів буде мешкати в таких будинках”, – написав він.

 

За словами Парцхаладзе, це сприятиме підвищенню комфорту проживання та якості життя людей і унеможливить суцільну забудову в містах.

 

Він зазначив, що, згідно з ДБН, при розміщенні на земельній ділянці одного або групи житлових будинків необхідно обов’язково дотримуватися розрахункових показників граничних параметрів забудови: при розміщенні житлового будинку в 3 поверхи (без урахування мансарди) відсоток забудови земельної ділянки має становити 50%, 4 5 поверхів – 45%, 6-8 поверхів – 40%, 9-10 поверхів – 35%, 11 поверхів і вище – 30%.

 

«Норма стосується виключно нового будівництва. При реконструкції кварталів забудови дані показники не застосовуються, а приймаються відповідно до наявних розмірі зевмельної ділянки та відсотка площі забудови», – повідомив Парцхаладзе.

 

За матеріалами УНІАН