Мінрегіон опублікував нові норми для житла: що змінилося


Мінрегіон оприлюднив нові державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків, які набувають чинності з 1 грудня 2019 року.

 

В Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України №8 від 20 серпня 2019 року опубліковані нові державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків – ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення».

 

Вони вводять низку принципових змін в будівництві і реконструкції житла та вступають в дію з 1 грудня цього року. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

 

«Опубліковані важливі будівельні норми, які стосуються кожного – ДБН «Житлові будинки». Вони дозволяють проектувати кухні-ніші в квартирах, підвищують вимоги до енергоефективності житла, їх інклюзивності та доступності, регламентують обов’язкові ліфти від 4-го поверху, прибирають застарілу норму проектувати радіоточки в кожній квартирі, дозволяють вбудовувати громадські заклади на будь-яких поверхах та ще багато інших змін. Норми почнуть діяти вже з 1 грудня цього року, є обов’язковими до виконання і розповсюджуються на нове будівництво, реконструкцію, капремонт та технічне переоснащення житлових будинків до 73,5 м включно. Житлові будинки з більшою висотою регулюються будівельними нормами щодо висотних будинків», – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

 

Парцхаладзе нагадав, що з 1 жовтня минулого року вже діє низка важливих змін щодо проектування житлових будинків: відмінено обов’язковість влаштування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках; дозволено скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні будівель; введено можливість робити вхід до житлових будинків без порогу та сходів на рівні тротуару та інші нововведення. Нові ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» розроблені на заміну застарілих ДБН 2005 року. Вони набувають чинності з 1 грудня цього року. 

 

Джерело