В Україні ринок оренди нерухомості бʼє рекорди, а інтерес до купівлі квартир поступово відновлюється


Попит на оренду житла продовжує зростати, що підкреслює міграційні процеси в Україні, йдеться у річному звіті ЛУН щодо ситуації на ринку нерухомості.

 

Оренда показує нові рекорди в безпечних регіонах через внутрішню міграцію, пише Форбс.

 

Ключові факти:

 

- Серпень став рекордним щодо інтересу до оренди квартир за всю історію спостережень.

- Львів займає перше місце за вартістю життя з ціною однокімнатної квартири у розмірі 16 000 грн за місяць, Ужгород – 15 100 грн, на третьому місці Київ – 13 000 грн за місяць. За ціною оренди двокімнатної квартири столиця зрівнялася з лідером, Львовом – 18 000 грн. 

- Для аналізу економічної доцільності придбання житла обчислюють співвідношення річної плати за оренду до вартості квартири. Наприклад, у Києві середня вартість квартири еквівалентна 15 рокам її оренди (без урахування амортизації та супутніх витрат). 

- Водночас інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70–80% свого довоєнного рівня. Після падіння на дві третини з початку вторгнення українці повертаються до ідеї придбання власної нерухомості, цікавляться пропозиціями на ринку, хоча безпосередньо на угоди виходять обережно. Частина покупців поки що витримують паузу і відкладають рішення про купівлю.

- Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. Зокрема, в абсолютних числах рекордсменом у прирості є Львів, де однокімнатні квартири здорожчали на $6400.

- На первинці забудовники відкривають відділи продажів, але будують менш активно порівняно з довоєнними показниками. За три квартали у столиці ввели в експлуатацію на 15% менше житла, у Київській області – на 35% менше, у Львові – на 38% менше.