Українцям прогнозують підвищення цін за оренду житла

Ціни на орендоване житло зростуть до кінця серпня на 10%. Це через велику кількість абітурієнтів і сезонних робітників, які планують знімати житло.

Зняти однокімнатну квартиру в Києві можна за 6-8 тис. грн на місяць. Додатково - комунальні послуги. У центральній частині столиці - до 10 тис. грн і вище. Можна знайти і дешевше - 2,5-4 тис. грн. Однак таке житло віддалене від центру, іноді не в найкращому стані, пише Gazeta.ua.

 

За 2-кімнатну квартиру просять від 5 тис грн у віддалених районах. За кімнату в квартирі - 2-2,5 тис грн.

 

У Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі оренда житла дешевша на 20-30%.

 

Експерти традиційно радять остерігатися шахраїв. Не потрібно давати агентам завдаток. Орендні гроші слід передавати під час підписання угоди з власником житла, тоді ж ріелтор отримає винагороду. Також потрібно уникати підписання документів з представником орендодавця. В ідеалі підпис повинен поставити власник, який перед цим покаже свій паспорт, оригінали документів про власність на житло. Слід ретельно порівняти адресу квартири в документах з тією, що здається в оренду.

 

Щоб заїхати в орендоване житло, зазвичай потрібно оплатити за перший і останній місяці проживання, а також комісію ріелтору. Найчастіше вона дорівнює половині місячної вартості оренди. Але зараз все частіше оплачує орендодавець.