В Україні на старі будинки чекає реконструкція

У Кабміні знову заговорили про необхідність реконструкції міських районів, забудованих будинками 50-60-річної давності. Зокрема, про знесення старих хрущовок і будівництва на їх місці більш сучасних будинків. Як варіант, розглядається і концепція реновації, коли старі будинки повністю перебудовуються з урахуванням сучасних вимог до комфорту і безпеки проживання.

Це обумовлено як необхідністю подальшого розвитку міської забудови, так і збільшенням випадків аварій в будинках старого житлового фонду, повідомляє UBR.

 

Прийнятий у 2006 році закон про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду так і не запрацював - потенційним інвесторам це виявилося невигідно.

 

«Це величезний обсяг будівельних робіт. Крім того, всю відповідальність переклали на забудовника. Ніхто не захоче брати на себе і відселення мешканців і розробку детального плану забудови території та все інше, що відразу поховало виконання цього закону», - зауважив перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський.

 

Заступник голови КМДА Олександр Спасибко назвав три головні причини, які гальмують цей процес. По-перше, так і не був розроблений типовий договір (затверджується Кабінетом Міністрів України), який укладається з інвестором.

 

По-друге, щоб інвестор почав щось робити з будинком, необхідна згода на відселення 100% його жителів. Мало того, закон передбачає реконструкцію цілим кварталами або мікрорайонами, а значить завдання ще складніше - умовити всіх мешканців у всіх будинках.

 

По-третє, мова в законі йде тільки про п'ятиповерхові житлові будинки.

 

Судячи з усього, гроші на реконструкцію житла держава виділятиме поки не збирається. У той же час забудовники не поспішають зв'язуватися з розселенням громадян, так як передбачувана фінансова вигода може виявитися меншою, ніж загальні витрати на реконструкцію. Тим більше, що ані мешканці, ані забудовники не вірять, що держава виконає свої обіцянки. Перші не вірять, що їм дадуть потім нове житло (без зрозумілих перспектив, де жити весь цей час), а другі - тому, що під тиском громадськості або політичних міркувань не поміняють закон.

 

Йдучи назустріч побажанням будівельників, в Мінрегіоні готуються змінити закон. А в якості зразка для наслідування в реконструкції застарілого житлового фонду перейняти німецький досвід реконструкції будинків колишньої НДР силами об'єднаної Німеччини.

 

«Ми провели аналіз і вважаємо, що треба виправляти старий закон, а не придумувати новий. Треба захистити права інвестора і забудовника, щоб виключити затягування процесу реновації судовими позовами », - говорить начальник юридичного відділу Конфедерації будівельників України Олександра Маломуж.

 

 

Мінрегіон провів тендер на розробку змін законодавства, який виграло держпідприємство «Український державний НДІ проектування міст» Діпромісто ім. Ю. Білоконя. Як розповів заступник директора інституту Юрій Палеха, в грудні експерти представлять порівняльну таблицю діючих норм і того, що пропонується. Остаточний варіант запропонованих змін очікується до квітня 2018 року.