В Україні можуть запровадити декларування вартості нерухомості в Держреєстрі

Міністерство юстиції України вважає за доцільне зазначати вартість об’єктів нерухомості при внесенні в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, у тому числі на земельну ділянку.

Про це повідомив начальник управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Мін’юсту Анатолій Лещенко.

 

“Швидше за все, буде проект закону, який передбачає внесення відомостей про вартість об’єкта нерухомості, розташованого на земельній ділянці, при проведенні державної реєстрації документів, що засвідчують набуття речового права на земельну ділянку”, – сказав він на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”.

 

Анатолій Лещенко пояснив, що у багатьох країнах існує реєстр, що відображає вартість нерухомості, і ці дані використовуються для оподаткування об’єктів.

 

Представник Мін’юсту зауважив, що пропозиції створити аналогічну базу даних в Україні неодноразово озвучували міжнародні експерти робочої групи з врегулювання земельних відносин у сфері держреєстрації.

 

“Експерти пропонують включити до держреєстру дані про вартість об’єктів нерухомості і ціну зобов’язань, якщо мова йде про іпотеку чи оренду, особливо оренду сільськогосподарських земель”, – сказав Анатолій Лещенко.

Він також зауважив, що після прийняття такого рішення виникне питання про вирішення проблеми можливих маніпуляцій у зазначенні продавцями і покупцями правдивої вартості об’єктів.