В Україні хочуть стимулювати будівництво пасивних будівель


Україна крок за кроком робить все необхідне для розвитку сфери будівництва будівель із близьким до нульового енергоспоживанням. Так, у січні цього року Уряд схвалив Концепцію реалізації державної політики та Національний план збільшення кількості будівель з близьким до нульового рівнем споживання енергії.

 

Про це розказав т.в.о. Голови Держенергоефективності К. Гура, повідомляє пресслужба Держенергоефективності.

 

У повідомленні зазначається, що директива 2010/31/ЕС про будівництво (EPBD) та інші європейські законодавчі акти визначають основні вимоги до NZEB-будівель, зокрема: висока енергоефективність – майже нульове енергоспоживання; економічно доцільний рівень витрат на будівництво та експлуатацію; переважна частина енергії у будівлі має використовуватися з відновлюваних джерел енергії, які встановлені у самій будівлі або у безпосередній близькості до неї.

 

«При цьому, кожна країна визначає власні стандарти NZEB з урахуванням кліматичних та економічних умов. Тож, необхідно врегулювати визначення та встановлення вимог до енергетичної ефективності NZEB-будівель, передбачити відповідний клас енергоефективності із позначкою NZEB, розробити інструменти підтримки будівництва таких будівель», – зауважив К.Гура.

 

Під час онлайн-наради учасники обговорили різні пропозиції щодо вимог до будівель із близьким до нульового енергоспоживанням, фактори, які на це впливають, а також шляхи стимулювання такого будівництва і можливі пілотні проєкти, у т.ч. в адміністративних будівлях.

 

За підсумками заходу Агентство узагальнить усі надані пропозиції і разом із Мінрегіоном опрацює необхідні законодавчі зміни для розвитку сфери будівництва NZEB-будівель.