Прозорість будівельного ринку мають забезпечити новації в законодавстві та електронне врядування

27 червня, у Вінниці відбувся регіональний семінар щодо переваг впровадження електронних послуг у сфері містобудівної діяльності.

Про це інформує Побудовано з посиланням на прес-службу ДАБІ.

 

До роботи семінару, що проходив у приміщенні Вінницької ОДА, долучилися Голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко, перший заступник Голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко та директор Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України Сергій Шевченко.

  

Під час заходу розглянуто питання новацій електронного врядування, перш за все, в будівельній галузі, переваги його перед традиційними способами надання відповідних послуг, серед яких – доступність, прозорість, унеможливлення корупційних схем, низький рівень витрат, швидкість та зручність отримання дозвільних документів.

  

«Одним з головних ключів до впровадження ефективних реформ будь-якої галузі в Україні є електронне урядування. Багато зроблено, і ще більше необхідно буде зробити для впровадження електронного урядування, відповідно до високих міжнародних стандартів. І, дійсно, а на сьогоднішній день громадяни очікують насправді якісних доступних сервісів для отримання електронних послуг», – звернувся до учасників заходу Голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко.

  

Наразі, за його словами, ми вже маємо результати впровадження електронного урядування в сфері будівництва. Зокрема, у поточному році більше двох тисяч будівництв стартували онлайн, є ряд компаній, які отримали ліцензії онлайн, а також є ряд будівництв, які на тільки розпочато, а й завершено – онлайн.

  

Ефективному запровадженню електронного врядування також сприяють законодавчі новації в містобудуванні, які впроваджуються Урядом та Верховною Радою України.

  

«Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» передбачено перехід від категорій складності об’єктів будівництва до класів наслідків, від триступеневої дозвільної системи до двоступеневої – повідомлення і дозвіл, що нівелює можливості для маніпуляцій категоріями складності та унеможливлює виникнення незаконних забудов. Крім того, з 10 червня підвищено рівень відповідальності як суб’єктів містобудування, так і посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю», – наголосив директор Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України Сергій Шевченко.

  

Крім того, представник Держархбудінспекції зосередив увагу присутніх на постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку будівельних робіт, які не потребують дозволу, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію» від 7 червня 2017 року.

  

«Даний правовий акт стосується технічно нескладних об’єктів, окремих робіт на об’єктах, зданих в експлуатацію, приватного сектору, або з питань суспільної необхідності чи невідкладності. Але вказаний перелік не поширюється на об’єкти, віднесені до пам’яток культурної спадщини. І, обов’язково, виконання робіт повинно здійснюватися відповідно до вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил», – зазначив він.

  

У свою чергу, перший заступник Голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко відзначив актуальність презентації напрацювань в сфері електронного урядування в галузі будівництва, які стали спільною ініціативою Державного агентства з питань електронного урядування та Державної архітектурно-будівельної інспекції.

  

«Електронні послуги – це є елемент серйозної модернізації та реформ, які розпочато Кабінетом Міністрів України. Свого часу виникало багато питань відносно ліцензування будівельних робіт. І сьогодні ми говоримо про електронні послуги, які дають можливості швидше та простіше здійснювати ліцензування будівництва», – додав посадовець.

  

Наостанок, відбулася ознайомча презентація з роботою електронної системи здійснення декларативних процедур у будівництві на офіційному сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.