В Україні хочуть підвищити тарифи на електроенергію та газ


В Україні діє регулювання тарифів на комуналку, зокрема на електроенергію та газ, що дозволяє стримувати темпи інфляції.

 

У НБУ повідомили, коли вартість послуг зросте, пише top.today.ua



У нашій країні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, опалення та гарячу воду. У 2025 році його планують скасувати, що призведе до різкого стрибка цін. Про це повідомляється в інфляційному звіті НБУ.



Спрогнозовано зростання адміністративної інфляції. Вона насамперед визначатиметься подальшим подорожчанням тютюнових товарів через підвищення акцизів та тарифів на окремі комунальні послуги.

 

"Інфляцію стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який згідно з припущеннями цього прогнозу буде скасовано лише у 2025 році", - зазначили у Нацбанку.

 



Очікується, що скасування мораторію на послуги ЖКГ призведе до прискорення адміністративної інфляції до 19% наприкінці прогнозованого періоду.



В енергетичній системі спостерігається дисбаланс і потрібне приведення тарифів на комунальні послуги до ринкового рівня. Очікується, що їхнє підвищення буде не різким, а поетапним. Справа в тому, що потрібно враховувати велику соціальну значущість тарифів. Населення слід підтримати субсидіями.

 

Що буде з тарифами найближчим часом


До кінця опалювального періоду в Україні не планують підвищувати тарифи на світло та газ. Побутові споживачі зараз отримують електроенергію за 2,64 грн/кВт-годину. Більшість українців одержують газ від Нафтогазу – за 7,96 грн за кубометр.



Міністр енергетики Герман Галущенко нагадав про проведення масштабної роботи з відновлення електромереж. Однак не все удалося відремонтувати. Втрата ЗАЕС, яка в окупації, є відчутною для загальних потужностей.



Влітку тариф на світ зріс із 1,68 до 2,64 грн/кВт-годину, бо потрібні кошти для проведення робіт на пошкоджених мережах. Проте найближчими місяцями питання перегляду вартості послуг не розглядається. Це можливо не раніше завершення опалювального сезону. Ситуація також залежатиме від подальшого розвитку подій на війні.