Світло і газ подорожчають. Які платіжки очікувати


Близько півмільйона громадян отримають платіжки зі збільшеними сумами за газ. Цифри за електроенергію зростуть поки на кілька відсотків.

 

В Україні з 1 серпня тарифи на передачу електроенергії підвищуються майже на 55 відсотків, а не у два рази, як передбачалося раніше. Також піднімуться тарифи за транспортування газу, платіжки з новими цифрами прийдуть уже в липні.

 

Корреспондент.net розповідає подробиці.

 

Тарифи за газ

 

З 1 липня в Україні переглянуті ціни на транспортування газу. З червня газ для населення подешевшав на шість відсотків - до 2,14 гривні за кубометр (без урахування податків і витрат на розподіл і транспортування). Однак в цій ціні не враховується розмір абонплати, яка з цього місяця підніметься на 24 відсотки. Її розмір у всіх різний. З одного боку, він залежить від постачальника, а з іншого - від того, скільки за "газовий рік" (із жовтня по жовтень) блакитного палива було витрачено. Ціна на газ складається з двох частин: газ сам по собі і його транспортування. З першим пунктом з липня все залишається без змін, а ось вартість транспортування в наступному місяці помітно зросте. Доставка газу обходиться значно дорожче в населених пунктах з низькою щільністю населення. У той час як у великих містах з цим набагато простіше.

 

Так, "найбюджетніший" тариф в Україні - в Києві: 34 копійки за один кубометр (в Київській області - 1,09 гривні). Для порівняння, клієнтам Спектргазу у Львівській області доведеться сплатити 3,28 гривні за кожен кубометр газу. Також зміни тарифів відбудуться для споживачів, в чиїх будинках немає газового лічильника. Близько півмільйона громадян з 1 липня отримають платіжки зі збільшеними сумами - в результаті підвищення норм споживання газу. ЗМІ відзначають, що варіантом виходу із ситуації може бути зменшення обсягів споживання природного палива під час поточного газового року. Тоді абонплата за газ в наступному році буде менша.

 

Тарифи за електрику

 

З 1 серпня зросте тариф на послуги з передачі електричної енергії та послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК Укренерго. Таке рішення прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 11 липня на своєму засіданні.

 

Тарифи на послуги складуть:

 

з передачі електричної енергії - 240,23 грн / МВт · год (з 1 січня до 1 серпня 2020 року - 155,40 грн / МВт · год, без урахування ПДВ); з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління - 24,75 грн / МВт · год (з 1 січня до 1 серпня 2020 року - 10,23 грн / МВт · год, без урахування ПДВ). Рішення прийнято відповідно до письмових пропозицій НЕК Укренерго про перегляд у зв'язку з дефіцитом коштів за окремими складовими витратами. Метою є забезпечення наявності коштів у компанії для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел. Як повідомляється, проект рішення до засідання 11 липня передбачав зростання тарифу в 2,1 рази - до 327,97 грн / МВт · год, а початковою пропозицією НЕК треба було довести тариф до 604,51 грн / МВт · год. Збільшення тарифів не у два рази, вполовину, стало можливо завдяки планам Укренерго взяти кредитні кошти у міжнародних фінансових організацій.

 

Це дозволить знизити одномоментно навантаження на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами. При цьому в Нацкомісії відзначають, що усвідомлюють обтяжливість таких тарифів для споживачів, що може негативно відбитися на конкурентоспроможності української промисловості. Однак комісія говорить, що змушена прийняти таке рішення.

 

Однак, як пояснив керівник Науково-технічного центру Психея Геннадій Рябцев, підвищення цін на електроенергію для населення і бізнесу буде не таким істотним.

 

Справа в тому, що тариф для Укренерго, який переглянула НКРЕКП, - це вартість передачі електроенергії. Її оплачують обленерго і потім закладають в тариф для кінцевого споживача. Але в будь-якому випадку - це лише частина цінника на електроенергію.

 

"Це невелика частка в платежі на світло - усього кілька відсотків. Чим більше ви споживаєте електроенергії, тим вища в результаті й сума цього платежу", - цитує Рябцева Страна.ua.

 

Але це на першому етапі. Надалі Рябцев не виключає "кратного підвищення, може навіть в десять разів". Варто враховувати, каже експерт, скасування пільгового тарифу в рамках домовленостей із "зеленою" енергетикою. Таким чином, середній цінник для населення, який з урахуванням пільгових 100 кіловат за 90 копійок становив 1,08 гривні за кіловат, може вирости майже на 65 копійок.

 

На початку травня в Міністерстві енергетики та захисту довкілля України говорили, що тариф на електроенергію для побутових споживачів в 2020 році не зміниться, навіть незважаючи на те, що генерація дешевої атомної енергії зменшиться на користь більш дорогих - теплової та "зеленої".