Івано-Франківська облрада просить центральну владу недопустити підвищення тарифів для населення


Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення «Про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення тарифів для населення».

 

Про це інформує кореспондент Побудовано.

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, які представляють інтереси громадян, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії для населення. Після тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців представники центральної влади відкритим текстом анонсують підвищення тарифів для населення.

В нових платіжках українці вкотре побачать реальну «турботу та підтримку» від найвищих керманичів держави.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють мешканців нашого краю. Для початку необхідно ліквідувати корумпованість, непрозорість та неефективність чинної влади та провести дієві реформи. Центральні органи влади в першу чергу повинні дбати про своїх громадян, підтримати бізнес, відновити економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.

Вважаємо неприпустимими спроби перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на місцеві громади і відповідні бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу повноважень між органами державної влади і місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку.

За останні два роки практично зруйновано систему нарахування субсидій для населення для компенсації зростання тарифів. Замість автоматичного нарахування субсидій тим, хто їх потребує, відбувається штучне обмеження можливостей для отримання допомоги. Але навіть попри такі обмеження кошти, передбачені на субсидії, витрачені на 90%.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Івано-Франківська обласна рада висловлює рішучий протест проти необґрунтованого зростання я тарифів для населення та вимагає від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

 

  • Вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити обгрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому;
  • Відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних пслуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів;
  • Спрямувати не менше 20 мільярдів гривень коштів від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити їх автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує.