В Мінрегіоні розповіли, як за законом облаштувати пандус у багатоповерхівці


З 1 квітня 2019 року набрали чинності нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд».

 

Зокрема введені чіткі обов’язкові параметри влаштування безпечних пандусів при будівництві або реконструкції житлових і громадських об’єктів.

 

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе наголосив, що для облаштування пандусу біля житлового будинку не потрібно збирати підписи про згоду всіх інших мешканців. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

 

«У більшості випадків (навіть у разі створення ОСББ) прибудинкова територія житлових багатоповерхівок залишається у комунальній власності, а право розпорядження та використання цією територією належить міським, селищним або сільським радам та їх виконавчим органам. Тому вам потрібно звернутися із клопотанням на улаштування пандусу до відповідного структурного підрозділу місцевої ради, який опікується зазначеним питаннями», – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

 

У разі відсутності належної реакції – звернутися із заявою безпосередньо до голови міської, селищної або сільської ради. Якщо ж і в цьому випадку не вжито всіх можливих заходів, аби забезпечити влаштування пандусу, питання вже потрібно вирішувати в судовому порядку.

 

Для спрощення процедури Мінрегіоном вже запроваджено низку важливих змін: скасована необхідність отримання містобудівних умов та обмежень для влаштування пандусу; роботи з влаштування пандусів входять до переліку нескладних будівельних робіт, що не потребують отримання дозволу на їх виконання та після закінчення яких об‘єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію; не потрібно оформляти власність на землю.

 

За словами заступника Міністра, у побудованих раніше будинках, де є пандуси, в більшості випадків вони зроблені неправильно і користуватися ними дуже незручно або навіть неможливо.