У Мінрегіоні розповіли, як зміниться архбудінспекція

У Мінрегіоні реформують Держархбудінспекцію. Проводиться аудит повноважень, створюються електронні сервіси та підвищується відповідальність за правопорушення.

Мінрегіон планує повне реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції. Про це розказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе, повідомляє РБК-Україна.

 

Парцхаладзе зазначив, що система ДАБІ все ще дуже корумпована, там зберігаються старі правила і процедури, немає ефективного механізму здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

 

У Мінрегіоні вже створили робочу групу, куди входять одні з кращих фахівців неурядових організацій: BRDO, IDLO, Реанімаційного пакету реформ, Конфедерації будівельників та інших.

 

«По-перше, плануємо провести повний аудит повноважень і організаційної структури ДАБІ – повністю перезавантажити цю систему, створити ефективні електронні сервіси», – додав Парцхаладзе.

 

Парцхаладзе уточнив, що мається на увазі єдина електронна система у сфері будівництва, створення електронного кабінету, де можна побачити всі етапи проходження документів, електронного реєстру документів, публічного порталу для надання електронних послуг у сфері містобудівної діяльності.

 

«В частині електронних сервісів хочемо приблизно протягом півроку поетапно все змінити», – додав він.

 

Парцхаладзе вважає, що зараз є великі зловживання на місцях, в регіонах, оскільки отримання дозволу на будівництво традиційно було дуже корупційною сферою. Тому у Мінрегіоні хочуть ввести персональну відповідальність керівництва ДАБІ і територіальних органів на місцях за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

 

Джерело