В Івано-Франківську вирішили законсервувати Тисменицьку браму. ФОТО


Через брак коштів на подальші дослідження архітектурної пам’ятки у середмісті Франківська, археологи та історики вирішили «заморозити» роботи до кращих часів.

 

Про це йшла мова під час засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська, інформує Побудовано.

 

Членкиня комісії Зоряна Лукомська зазначила, що наразі немає жодної науково-проектної документації на музеєфікацію брами. А розкопи та науково-дослідні роботи проведені не в повному обсязі.

 

Голова комісії Володимир Ідак зауважив, що місто зараз немає можливості виділити кошти на розкопки та продовження археологічного дослідження історичного об'єкта.

 

Відтак Зоряна Лукомська запропонувала вихід з цієї ситуації.

 

«Потрібно вже розкопану частину законсервувати так, щоб при нагоді можна було продовжити дослідження. Я думаю, що це єдиний вихід із цієї ситуації. Дуже добре, що процес дослідження взагалі розпочато, але якщо зараз немає можливості фінансувати проведення подальших розкопів, то краще нормально законсервувати теперішній розкоп та дочекатися більш оптимістичної ситуації», - підкреслила вона.

 

Нагадаємо, у липні 2018 року в Івано-Франківську під час ремонтних робіт на вулиці Лесі Українки виявили частину фундаменту Тисменицької брами XVII століття.

 

Аби врятувати частину історії міста, активісти та археологи вирішили продовжити розкопки. Згодом було оприлюднено ескіз можливого накриття.

 

 

Знахідку хотіли перетворити на громадський простір: планували встановити скляні конструкції та інформаційні стенди. Згідно з планом, роботи мали завершитися із настанням холодів. Однак – не встигли. Тому у листопаді Тисменицьку браму вирішили законсервувати, аби сніг та лід не пошкодили стародавні камені. Розкоп засипали спеціальним піском, а територію огородили сіткою.

 

 

Довідка від Побудовано

Тисменицька брама - одна з головних споруд Станиславівської фортеці, через яку здійснювали заїзд в місто. Першу браму споруджено одночасно із фортечними валами у 1662-1663 роках.

 

У 1737 році здійснено її реконструкцію: зведено високу двоярусну вежу. За відомостями Садока Баронча, фасади з напільного боку були прикрашенні скульптурами святих.