В Івано-Франківській області здорожчало житло на вторинному ринку: де в Україні найдешевші квартири


Експерти підсумували зимовий сезон 2024 року на ринку нерухомості. Під час дослідження розглянули зміни у пропозиції та цінах на вторинному ринку. 
Так, як свідчать дані українського маркетплейса Dіm.Ria, протягом зими 2024 року пропозиція продажу житла по областях зростала.
Лише у Києві та Київській області помітне падіння кількості оголошень на 41% та 57%. Загалом за рік на вторинному ринку збільшилася пропозиція в усіх регіонах. 
В Івано-Франківській області кількість оголошень збільшилась на 58%.

Ціни


Станом на лютий 2024 року до грудня 2023 найбільше зростання середньої вартості на однокімнатну квартиру зафіксовано в Волинській та Житомирській областях – на 12% та 13%.

Експерти зазначають, що найбільша середня вартість однокімнатної квартири складає 93 072 долари США у Києві. Разом з тим за рік ціна виросла на 18%.

У Львівській області однокімнатна квартира вартує 69 255 доларів США, а у Вінницькій області 52 838 доларів США. 

На Івано-Франківщині середня вартість однокімнатної квартири складає 48 448 доларів США. В Івано-Франківській області за більше як рік житло здорожчало на 8,91%.

Наразі в Україні діє державна програма "єОселя". На вторинному ринку DIM.RIA станом на кінець лютого загальна кількість доступних варіантів складає 14 559 обʼєктів. 

Міста-лідери за всіма пропозиціями вторинної нерухомості – Київ, Ірпінь, Одеса, Хмельницький, Дніпро.

Івано-Франківськ входить до десятки лідерів серед міст із найбільшою кількістю пропозицій.