Управління з питань Держархбудконтролю не знайшло порушень у будівництві на вулиці Шевченка

Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету міської ради провело позапланову перевірку об’єкта будівництва на вулиці Шевченка, 65-67. Питання законності будівництва підняли мешканці сусідніх будинків. Із відповідними запитами люди зверталися не тільки до контролюючих органів, але і до міської влади.

Зокрема, минулого тижня, нараду із мешканцями провів заступник міського голови Олексій Кайда. Як тоді з’ясувався, фасади і генплан забудови у 7 і 10 поверхів, по вулиці Шевченка, були затверджені колишнім архітектором ще у 2009 році. Більше того, при проектуванні, саме архітектура визначила поверховість будівлі з врахуванням довколишньої багатоквартирної забудови.

 

Сьогодні ж люди самі навідалися до управління з питань Держархбудконтролю, щоб дізнатися про результати перевірки.

 

Як відомо, багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення на вулиці Шевченка, 65-67, зводить ТОВ «Комфорт-Вест-ІФ». Результати перевірки показали, що будинок зводиться на підставі декларації про початок виконання будівельних робіт, що була видана забудовнику у 2014 році. Проектна документація розроблялася вже відповідно до архітектурно-планувального завдання за 2009 рік, а згодом пройшла експертизу на міцність і надійність.

 

Саме будівництво ведеться на земельній ділянці, на яку оформлено договори про суперфіцій від 2014 року укладений терміном на 3 роки. (Ред. Право суперфіцій - це право користуватися чужою територією під будівництво. Подібне право виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися нею для забудови).

 

Також встановлено, що будівельний майданчик огороджений у відповідності до проекту організації робіт, а інформаційний стенд встановлений у належний спосіб.

 

Як результат, перевіркою встановлено достовірність даних, зазначених в декларації про початок виконання робіт та отримано копії документів, які дали забудовнику отримання права на їх виконання.

 

Теперішній стан будівництва на Шевченка 

 

  

 

Нагадаємо, на звернення мешканців будинків на вулиці Шевченка, команда Побудовано в Франківську здійснила перевірку об’єкта будівництва по вулиці Шевченка, 65-67. Роботи здійснює компанія «Комфорт-Вест-ІФ». Багатократний житловий будинок зводять у самому центрі міста, неподалік міського парку.

  

Будівництво ведеться на трьох земельних ділянках, що перебувають приватній власності. Це підтверджують дані публічної кадастрової карти. За законом, вказані ділянки відносяться до категорії земель житлової та громадської забудови. На таких територіях дозволено зводити не тільки житлові будинки, але і офіси, готелі чи торгові будівлі.

 

Попри те, що земля перебуває у приватній власності, компанія «Комфорт-Вест-ІФ» володіє правом користуватися цими трьома ділянками для забудови. У Земельному кодексі така процедура має назву суперфіцій, тобто право користуватися чужою територією під будівництво. Подібне право виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися нею для забудови.

 

Підготовка дозвільних документів на будівництво нового об’єкта по вулиці Шевченка розпочалася в 2008 році. Саме тоді виконавчий комітет своїм рішенням дозволив фірмі «Комфорт-Вест-ІФ» провести проектно-пошукові роботи для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на власній земельній ділянці на вулиці Шевченка, 65-67. Та ще й за умови знесення житлових будинків №65-67 на вулиці Шевченка, з відселенням мешканців.

 

У 2009 році, управлінням містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради видано ТОВ «Комфорт-Вест-ІФ» архітектурно-планувальне завдання для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення, на вулиці Шевченка, 65-67. А у 2014 року ДАБІ видала фірмі декларацію про початок виконання будівельних робіт.

 

У травні 2016 року мешканців будинків, що живуть по сусідству із забудовою, направили звернення до держархбудінспекції перевірити законність будівництва багатоповерхового будинку по вулиці Шевченка, 65-67.

 

Згодом ДАБІ встановила, що у замовника будівництва є всі необхідні дозвільні документи. Однак, за результатами перевірки був складений акт через несвоєчасне забезпечення інформації про початок виконання будівельних робіт. Забудовник, у свою чергу, отримав припис на усунення порушення.

 

Наприкінці минулого року, законність будівництва по вулиці Шевченка перевірило управління з питань Держархбудконтролю виконавчого комітету міської ради. Тоді ніяких порушень виявлено не було.