В центрі Івано-Франківська будують сучасну розвантажувальну підстанцію


У сквері на Валах розпочалось будівництво розвантажувальної підстанції 10/0,4 кВ та реконструкція кабельних ліній електропередачі, що дозволить суттєво покращити електропостачання середмістя.

 

Про це повідомляє пресслужба Прикарпаттяобленерго.

 

«Будівництво нової розвантажувальної підстанції 10/0,4 кВ зумовлене браком енергетичної потужності центральної частини міста, – кажуть в АТ «Прикарпаттяобленерго». – Івано-Франківськ активно розвивається та розбудовується, а кабельні мережі та підстанції центру збудовані ще в 30-их роках і давно вичерпали свій ресурс. Тому, в Інвестиційній програмі компанії на 2020 рік нами передбачено будівництво підстанції та заміну кабельних ліній електропередачі на Валах. Нова підстанція дозволить розвантажити існуючі мережі, що дасть змогу покращити електропостачання та зменшити ймовірність аварійних вимкнень електричної енергії споживачам. Крім того, підстанція дозволить збільшити резервну потужність і виконати нові приєднання, а це – новий поштовх розвитку бізнесу в середмісті».

 

Підстанція дозволить покращити електропостачання мешканцям вулиць Валової, Грушевського, Шпитальної та Шопена, дасть змогу у перспективі розвантажити вулиці Грюнвальдську, Гаркуші та частково Васильянок, а також дозволить створити резерв потужності для всієї центральної частини міста.

 

Вона буде збудована з врахуванням європейського досвіду, а її форма та вигляд не контрастуватиме з архітектурою міста та скверу.

 

“Розміщення розвантажувальної підстанції обирали спільно з міською владою, спеціалістами департаменту містобудування та культурної спадщини міста, а також департаменту комунальних ресурсів в рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного у 2018 році. Перед початком будівництва АТ «Прикарпаттяобленерго» отримало усі необхідні документи та дозволи і уклало договір довгострокової оренди на ділянку, де знаходитиметься підстанція”, – повідомляють у компанії.

 

Для будівництва лінії доведеться здійснити розкопки частини вулиць Валової та Грушевського. У зв’язку з цим можливі тимчасові вимкнення електропостачання мешканцям вулиць Грушевського, Валової та Шпитальної.

 

Про усі вимкнення обленерго попереджатиме клієнтів за 10 днів. Щоб енергооб’єкт органічно вписувався у міський антураж, підстанція буде округлої форми. Підстанція на Валах стане третім мистецьким об’єктом, створеним енергетиками спільно з подружжям Пітчуків, проте, що саме буде зображене на її стінах – поки невідомо.

 

“Прикарпатські енергетики просять мешканців центральної частини міста з розумінням та терпінням поставитись до незручностей, спричинених будівництвом розвантажувальної підстанції. В компанії обіцяють, що будівельні роботи не триватимуть довше 3 тижнів, а після їх завершення сквер залишиться таким же затишним, як і до початку робіт”, – йдеться у повідомленні.