Іванофранківці боргують за світло майже 5 мільйонів гривень


23 тис. прикарпатців мають заборгованість за електроенергію на загальну суму майже 20 млн. грн.

 

Серед «лідерів» – місто Івано-Франківськ, де 6 тис. споживачів сумарно боргують близько 5 млн гривень.

 

З 7 грудня наша область перейшла до «жовтої» зони карантину, тому вже за місяць ці споживачі можуть залишитись без світла.

 

«Варто розуміти, що знеструмлення – це кінцевий захід, який застосовується лише тоді, коли споживач не йде назустріч та систематично не платить за електропостачання. Ми ж постійно спілкуємося з клієнтами, щоб владнати питання заборгованості без вимкнення, запропонувати компромісні варіанти. А соціально вразливі категорії населення, у випадку фінансових труднощів, можуть звертатися в центр обслуговування і складати договір реструктуризації», - пояснила заступниця директора з питань обслуговування клієнтів ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Тетяна Шутка.

 

Через борги споживач може залишитись не тільки без світла, але й без пільги на житлово-комунальні послуги.

 

Відповідно до чинного законодавства у субсидії відмовляють за наявності простроченої понад три місяці заборгованості, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це - 340 гривень.

 

Постачальник нагадує, що вимкнення несе за собою не тільки часові, але й додаткові фінансові втрати. Адже окрім боргу споживачу потрібно буде оплатити послугу повторного підключення і чекати 3-5 робочих днів на відновлення електропостачання.