У Франківську поруч із сторічною пам’яткою архітектури побудують 8-поверховий будинок

У серпні виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради погодив видачу містобудівних умов та обмежень для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на вулиці Незалежності, 87а.

Протягом року виконком тричі відмовляв у видачі містобудівної документації. Замовник отримав погодження лиш з четвертої спроби. 

  

За даними кадастрової карди, на вулиці Незалежності, 87а зареєстровано дві земельні ділянки. Серед них ділянка площею 0,0696 га, із цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Земля перебуває у приватній власності Качур Наталії Михайлівни. Водночас, на вказаній території зареєстроване обмеження у використанні земельної ділянки - охоронна зона навколо інженерних комунікацій.

   

Саме ця ділянка зазначена замовником у містобудівній документації. Там вказано про будівництво 8-поверхового багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення. Замовником робіт виступає фізична особа.

 

Містобудівні умови та обмеження

 

 

Раніше, у жовтні 2017 року, Івано-Франківська міська рада затвердила проект землеустрою для зміни цільового призначення ділянки на вулиці Незалежності, 87а з будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення.

 

Призначена під забудову ділянка знаходиться у кроковій доступності від центру міста. Фактично ділянка «затиснута» між існуючими будинками. З центральної вулиці її «заховала» пам’ятка архітектури місцевого значення – житловий будинок на вул. Незалежності, 89, що був збудований у 1908 році. Поруч розташовані житлові висотки, а зі сторони вулиці Марійки Підгірянки – малоповерхові жилі будинки.

 

Житловий будинок на вул. Незалежності, 89

  

Будівництво багатоквартирного житлового будинку виконуватиметься з блокуванням до пам’ятки архітектури. Про це йдеться у виданих містобудівних умовах та обмеженнях. Зокрема, ще до початку будівельних робіт, замовник повинен отримати висновок спеціалістів щодо технічного стану існуючого будинку (до якого здійснюється блокування) та рекомендації про можливі заходи щодо уникнення руйнівного впливу в процесі будівництва та під час подальшої експлуатації. Також про свої наміри замовник повинен повідомити власників приміщень суміжного будинку, до якого здійснюється блокування.

  

Крім цього, будівництво багатоквартирного будинку з блокуванням до пам’ятки архітектури повинно здійснюватися у відповідності до висновку та рекомендацій, виданих відділом з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, та управління культури національностей та релігій ОДА.

 

На фотографіях можна побачити як нині виглядає ділянка на Незалежності, 87а. Від сторонніх очей територію відділяє будівельний паркан. Коли саме він був встановлений, невідомо.  Проте, різноманіття трав та бур’янів, що там ростуть, видно навіть із-за високого огородження. Деякі рослини сягають висотою з людський ріст. Поміж трав видніються закинуті дерев’яні конструкції та купи сміття.