У Франківську в понад 1,2 тис. будинках досі не перевірили димвентканали


На 1244 житлових будинків в Івано-Франківську балансоутримувачі чи їх власники досі не надали акти справності та прочищення димових та вентиляційних каналів.

 

Компанія АТ «Івано-Франківськгаз» неодноразово зверталася до комунальних підприємств, власників будинків та міської влади з вимогою здійснити перевірки ДВК та щоразу роз’яснювала, яку загрозу для мешканців несуть несправні димові та вентиляційні канали. Та станом на сьогодні питання не вирішене.

 

Нагадуємо, при несправних ДВК, за наявності приладів примусової вентиляції, шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – відбувається отруєння чадним газом. На Івано-Франківщині уже були непоодинокі випадки, коли через несправні ДВК траплялися нещасні випадки зі смертельними наслідками.

 

У разі відсутності тяги чи наявності зворотної тяги, наша компанія, відповідно до Правил безпеки системи газопостачання, змушена буде припинити розподіл газу. Відновлення газопостачання відбудеться тільки після проведення ремонтних робіт спеціалізованою організацією та надання нам актів справності ДВК, – пояснює Андрій Струк, керівник Івано-Франківського відділення АТ «Івано-Франківськгаз».

 

Газовики також нагадують, що відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках – на власників (орендарів). Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій (які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт).

 

Власники приватних будинків також можуть самостійно перевіряти та прочищати ДВК, але тільки після одержання інструктажу і пам’ятки. Більше інформації, чому важливо, щоб ДВК були справні – читайте за посиланням.