У 2019 році на Прикарпатті на 19% зменшилися обсяги споживання газу


За січень - листопад 2019 року "Івано-Франківськгаз" розподілив близько 431 млн м куб. блакитного палива споживачам Івано-Франківщини. Це на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зменшення обсягів розподілу газу відбулося за рахунок усіх категорій споживачів.

 

Найбільше скорочення споживання блакитного палива спостерігається серед побутових споживачів – на 23%, промисловість зменшила використання газу на 5%, бюджетні установи – на 11%, ТКЕ – на 15%, пише Економічна правда.

 

"Вперше за останні роки спостерігається зменшення споживання газу серед усіх категорій споживачів. Якщо минулого року релігійні організації та підприємства ТКЕ збільшили споживання газу, то у 2019 році спостерігається зворотна тенденція. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, релігійні організації цього року спожили блакитного палива на 2 млн куб. м менше, а теплопостачальні компанії – на 7 млн куб. м", – зазначив комерційний директор АТ "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

 

Від обсягів споживання природного газу залежить фінансування робіт по утриманню газотранспортної системи в належному стані та виконання заходів передбачених Інвестпрограмою АТ "Івано-Франківськгаз". Адже, джерелом фінансування поточної діяльності компанії, витрат на обслуговування, ремонт, реконструкцію та модернізацію газових мереж, а також на аварійно-диспетчерські і експлуатаційні служби є тарифна виручка від розподілу газу.

 

Кризова ситуація із надходженням коштів поглиблюється і заборгованістю споживачів перед підприємством за надані послуги розподілу газу. На початок грудня борг перед компанією складає 7,2 млн грн. З них 80 % боргують підприємства – виробники теплової енергії. Решту – бюджетні організації та комунально-побутові підприємства.