У Франківську УГКЦ пристосує пам’ятку архітектури на Тарнавського, 12 під клініку


Івано-Франківська міська рада має намір внести зміни до детального плану території на вулиці Тарнавського, 12.

 

За цією адресою розташована колишня залізнична лікарня, що є пам’яткою архітектури місцевого значення. Ранішще Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ планувала облаштувати у ній дитячий садок.

 

Тепер Архієпархія хоче реставрувати й пристосувати будинок під реабілітаційний корпус “Клініки святого Луки”, а на прилелглій території збудувати приватний заклад “Івано-Франківський католицький навчально-реабілітаційний центр святої Софії”.

 

Відповідний проєкт рішення є у розпорядженні КУРСу. Втім, його не опублікували на сайті міської ради напередодній сесії, як це передбачено законодавством.

 

КУРС писав, що у 2019 році  Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин звернувся офіційним листом до міського голови Руслана Марцінківа, в якому просив передати цей будинок у власність Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ для облаштування дитячого садка на 80-120 місць.

 

“Церква гарантує абсолютно цільове призначення території та збереження архітектурної пам’ятки  будівлі, а з іншого боку, благодійні організації потребують гарантії щодо прав власності Церквою даного об’єкту. Тобто лише така юридична форма, як власність, дозволить Архієпархії отримати безповоротні дотації від закордонних Католицьких благодійних організацій”, – зазначалося у листі.

 

Будинок тоді залишився у комунальній власності, але у липні 2021 року міська рада дала дозвіл на розроблення детального плану території для будівництва дитячого садка “Святої Софії”.

 

Памятка архітектури на Тарнавського, 12 - Івано-Франківськ

 

Завтра, 15 червня, Івано-Франківська міська рада розгляне проєкт рішення, яким внесе зміни до ДПТ від 2021 року.

 

Тепер ДПТ розроблять для “реставрації, ремонту та пристосування пам’ятки архітектури” під реабілітаційний корпус “Клініки святого Луки” та нове будівництво навчально-реабілітаційного центру приватного закладу “Івано-Франківський католицький навчально-реабілітаційний центр святої Софії”.

 

Відповідно рішення про розробку ДПТ для будівництва дитячого садка буде вважатися таким, що втратило чинність.

 

Памятка архітектури на Тарнавського, 12 в Івано-Франківську стане частиною клініки Святого Луки

 

Будинок на вулиці Тарнавського, 12 – пам’ятка місцевого значення, охоронний номер – 199-іф. У власність громади Івано-Франківська памятка перейшла від Львівської залізниці у 2015 році.