У Франківську УГКЦ планує створити реабілітаційний центр у пам’ятці архітектури


В Івано-Франківську, в будівлі на вулиці Тарнавського, 12, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ планує створити реабілітаційний центр з фізкультурними залами й кабінетами.

 

На території поряд з будинком — спорудити двоповерховий корпус зі стаціонарним відділенням та басейном.Про це Суспільному розповів віцееконом єпархії отець Віталій Максимів.

 

"Центр для фізичної реабілітації після травми. Її потребують військові. Щоб вони не їздили за кордон і не почували себе дискомфортно через мовний бар’єр, а відновлювалися тут. Ми провели домовленості з провідними італійськими та німецькими клініками, здійснили до них запити, щоб наші спеціалісти їздили туди на навчання, тому що спеціаліст в реабілітації — людина номер один", — розповідає Віталій Максимів.

 

З його слів, раніше церква хотіла розмістити тут дитячий садок, проте під час оформлення документації з’ясували, що "Львівська залізниця" передала будівлю місту в комунальну власність з умовою не змінювати цільове призначення споруди. Тож вирішили тут облаштувати реабілітаційний центр.

 

"Тут колись була лікарня. Цей будинок ще не дуже розвалюється. Краще його реставрувати, бо невідомо, коли ми збудуємо щось нове. Ви знаєте, що ситуація така, що грошей нема, а можна реставрувати. Хто має гроші — хай пробує", — каже іванофранківець Петро.

 

За словами краєзнавиці Олени Бучик, будинок побудований у стилі функціоналістичного модерну і є пам’яткою архітектури місцевого значення.

 

"Будинок побудували у 1903 році на замовлення Зофії Кузьминської. Про цю пані відомо доволі мало, окрім того, що вона була заможною, раз побудувала таку віллу. Крім того, судячи з давньої преси, вона брала участь у різних благодійних акціях, жертвувала на благодійність достатньо пристойні суми. На цьому будинку є гарний декор у вигляді маскарони амурів, тобто голови амурів, але їх не дуже добре видно, тому що вони замазані сірою штукатуркою", — пояснює Олена Бучик.

 

Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак каже: зважаючи на те, що цей будинок є об’єктом культурної спадщини, всю проєктну документацію потрібно робити згідно з державними будівельними нормами.

 

"Законодавство і державні будівельні норми будуть вимагати того, щоб максимально була збережена автентика об'єкта. Якісь речі можуть бути побудовані, прибудовані для пристосування, але автентичний, загальний вигляд будинку, загальний об’єм має бути збережений. Мова йде про фасади, поверховість, весь декор, пластику — все буде збережене", — каже Володимир Ідак.

 

Зі слів Віталія Максиміва, площа будівлі — 900 м². Після реставрації тут планують розмістити кабінети та фізкультурні зали. Проте для повноцінної реабілітації потрібно облаштувати стаціонарне відділення та басейн. У майбутньому планують будувати на території двоповерховий корпус.

 

"Якщо це буде реабілітація для "галочки", то можна нічого не зводити, а реалізувати той проєкт в тому будинку. Але, щоб це була справді повноцінна і корисна реабілітація, необхідний корпус на два поверхи. На одному поверсі — стаціонар, де будуть лежати люди, які не можуть самостійно рухатися, на іншому — басейн для відновлення їхніх рухових функцій. Наразі мова йде про проєктні пропозиції тої будівлі", — розповідає Віталій Максимів.

 

За його словами, наразі церква розробляє проєктну документацію з реставрації будівлі та шукає донорські гроші для проведення робіт і закупівлі медичного обладнання.