У Франківську шукають архітекторів для реставрації споруд на вулиці Мельничука


Сьогодні на території «Палацу Потоцьких» відбулася пресконференція щодо старту Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу ідей.

 

Учасники представлять концепцію реставрації з пристосуванням будівель по вулиці Мельничука, 14 і 16 в Івано-Франківську. Завдання конкурсу – створити проєкт реставрації з пристосуванням пам‘яток архітектури з прибудинковою територією.

 

При цьому споруда повинна бути утилітарною, тобто пасувати типології будівель міста, передає Ратуша.

 

Потреба цього конкурсу в тому, що ці дві споруди знаходяться в центрі міста. Вони є у не задовільному стані. Власники хочуть здійснювати певні дії в плані реставрації. Тому було вирішено шляхом конкурсу розпочати цю процедуру. Не хотіли, щоб це було однобока думка одного архітектора. Ми свідомі в тому, що таке архітектурна пам‘ятка в Україні і як з нею поводитись. Самі споруди не переформатуєш глобально, не добудуєш, кардинально в них втручатися не можна. Хочеться глянути на це під іншим кутом в межах законодавства, – розповів відповідальний секретар Андрій Назаренко.

 

Хотілося б бачитися різне виконання реставрацій, тому конкурс міжнародний, а не всеукраїнський. Ми їздимо Європою і бачимо, що роблять там з пам‘ятками архітектури. Місцями вони занепадають, а місцями їх переформатовують по-різному, – додав Андрій Назаренко.

 

Наразі організатори формують склад журі. Відомо, що згоду на це дала головний архітектор Києва Ганна Боднар, практикуючий реставратор Юрій Дубик та франківський архітектор Юрій Ковальчук. Інші кандидати в процесі роздумів.

 

Участь у конкурсі є безкоштовною. Заявки почнуть приймати вже сьогодні та робитимуть це цілу зиму. Останній термін реєстрації – 1 березня.

 

До участі у конкурсі запрошуються фахівці архітектори. Для виконання конкурсного проєкту автор може сформувати творчий колектив, будучи його керівником або учасником. У складі авторського колективу обов’язково повинен бути архітектор, кваліфікаційний сертифікат якого додано при реєстрації. Студенти напрямку архітектура вищих навчальних закладів можуть брати участь у конкурсі у складі творчого колективу, – йдеться на сайті конкурсу.