У Франківську розбирають 180-річну кам’яницю, яка пережила «мармулядову пожежу». ФОТО


В Івано-Франківську розбирають кам’яницю на вулиці Чорновола, 9, яка належить до тих небагатьох, що пережили мармулядову пожежу 1868 року. А на її місці збудують багатоповерхівку.

 

Будинок на Чорновола, 9 збудували у 1840-х на замовлення містянина Лопатинського, й нині вона – найдавніша на вулиці. Має два поверхи, споруджена у стилі класицизму, пише Ратуша.

 

З кінця 19-го століття тут почала працювати перша в місті учнівсь­ка бурса святого Миколая , тобто студентський гуртожиток.

 

 

У 1920-х бурса перебралась до нового приміщення, а в її колишніх стінах розташувався дівочий гуртожиток, суміщений з притулком для дівчат.

 

Після війни кам’яниця перейшла у відан­ня гарнізонної комендатури. Дотепер на першому поверсі збереглися дві колишні камери для затриманих. Від 1995 року комендатуру змінила військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону.

 

 

У 2017 році Івано-Франківська міськрада дала військовій прокуратурі дозвіл на розробку ДПТ для будівництва багатоквартирного житлового будинку на вул. Чорновола, 9 (кадастровий номер ділянки 2610100000:04:003:0173). За проектом, військова прокуратура має спорудити шестиповерховий будинок на площі забудови 256 м кв.