У Франківську мешканці багатоквартирного будинку третій тиждень без газу: коли підключать – невідомо


У жителів будинку по вулиці Залізнична, 21а на початку серпня в газопроводі замість газу опинилася вода. З тих пір частина квартир досі без блага цивілізації.

 

Як пояснюють обурені жителі, серед версій, чому це сталося – власник однієї з квартир намагався самостійно здійснити підключення чи заміну газового приладу до діючих мереж газопостачання, пише Галка.

 

При цьому, найімовірніше, під час монтажних робіт переплутали шланги, підключивши газову систему багатоквартирного будинку до водопроводу.

 

«Ремонтна бригада відсікла наш будинок від газу. У нашому під‘їзді відновили лічильники. Згідно законодавства, за два дні мали увімкнути газ, але цього не сталося», – каже житель будинку Назар.

 

Без газу залишилися 70 квартир. 50 помешканням постачання відновили, а ще 20 сімей – досі «роблять яєшню в чайнику».

 

Світлана Супік, жителька 89-ї квартири каже, живе з 83-річною мамою. Єдине, що може приготувати – яйця в електричному чайнику.

 

«У нас є діти, є літні, хворі люди», – б‘є на сполох жінка. Люди кажуть, вже консультуватися з юристами. Планують звертатися до органів судової влади.

 

Керівник Івано-Франківського відділення ПАТ «Івано-Франківськгаз» Андрій Струк пояснює, є підстави вважати, що винним може бути власник 69-ї квартири, адже там є сліди заміни газової колонки.

 

До слова, побувати в квартирі газовикам вдалося тільки один раз. Надалі двері ніхто не відчиняв. Сусіди ж переконують, щовечора у вікнах горить світло.

 

«Ми звернулися до поліції, триває розслідування», – каже Струк.

 

Втім людей така відповідь не влаштувала, мовляв, винного можуть шукати місяцями. За словами Струка, збитків зазнали не тільки жителі, але й компанія.

 

«У наш бюджет не входить безкоштовне відновлення, якщо до пошкодження причетний хтось з мешканців будинку», – пояснює Струк.

 

До слова, збитки сягають близько 25 тисяч гривень. На запитання «що ж робити далі?», мешканцям посадовець радить спілкуватися з правоохоронними органами.

 

Струк пообіцяв людям поспілкуватися з правоохоронцями й тримати жителів будинку в курсі подій.