У Франківську біля Бастіону буде готель з підземним паркінгом


Архітектурно-містобудівна рада при міському управлінні архітектури, дизайну та містобудівної діяльності схвалила проєкт будівництва готелю з підземним паркінгом на вул. Гузара біля Бастіону.

 

Проєкт представляв інвестор і співвласник Бастіону Олег Заріцький, пише Курс.

 

Він нагадав, що це не перший проєкт. Ще в 2007 році була розроблена концепція розвитку Бастіону, яка передбачала не лише реконструкцію старої частини Бастіону, а й добудову адміністративно-комерційної частини. Тоді, в 2007 році, проєкт будинку на площі біля Бастіону розробив австрійський архітектор Шишковіц.

 

«Ми розпочали з реставрації старої частини. Це не звичайна будівля: ми провели археологічні дослідження, знаходили артефакти, боєприпаси… Це все зупиняло реалізацію проєкту на деякий час. У 2012 році до нас звернулися керівники міста з тим, що треба терміново завершувати історичну частину проєкту до річниці», – розповів Заріцький.

 

Коли ж дійшла черга до реалізації нової частини комплексу, почалися дискусії. Відновлена старовинна частина Бастіону мала гарний і цікавий вигляд. Тому з’явилися думки, що будувати за проєктом Шишковіца не варто, бо він закриває історичну частину. Проєкт заморозився на роки.

 

Згодом, у 2015-му, на обговорення винесли проєкт київського архітектора Віктора Зотова.

 

Його публічно обговорювали в місті, проєкт отримав багато схвальних оцінок. Він передбачав збереження площі, підземний паркінг і будівництво багатофункціонального сучасного комплексу (готель, торгові площі тощо) на ¼ тієї ділянки, яка викуплена власниками Бастіону. Планувалося 4 поверхи по 500 кв. м кожен.

 

“На жаль, далі справа не пішла. Ми подали на містобудівні умови, але нам відмовили. Зараз ми знову переглянули і цю концепцію. Відмовились від багатофункціональності. Зараз планується готель на 4 поверхи. Віктор Зотов переробив проєкт, він дуже подібний архітектурно на попередній, але він монофункціональний”, – пояснив Олег Заріцький.

 

В архітектурно-містобудівної ради проєкт посутніх заперечень не викликав. Пропонувалося “втопити” на фасаді четвертий поверх, аби він не нависав над сусіднім будинком.

 

“Об’єкт однозначно будувати треба. Площа забудови знайдена. Така висотність прийнятна, але вище вже не можна. Щодо архітектури, то, на мою особисту думку, воно не дуже вписується в характер нашої забудови», – сказав Володимир Ідак, начальник відділу охорони архітектурної спадщини.

 

Архітектор Володимир Гайдар підтримав проєкт.

 

“Це не кінцевий продукт. Мені теж не вистачає якогось вау-ефекту. Для архітектора зараз важливо знати, чи добрі пропорції загалом. Чи є воля завершувати проєкт”, – зазначив Олег Заріцький.

 

Містобудівна рада проголосувала за погодження проєкту, але вирішила ще раз повернутися до нього, коли буде готовий остаточний варіант.