У Франківську архітектурні пам'ятки зберігатимуть за допомогою інформаційних табличок

В Івано-Франківську почали встановлювати інформаційні таблички на фасадах пам'яток архітектури з метою збереження архітектурної спадщини та інформування про історичний дух міста.

Першу таку інформаційну табличку отримала будівля міської поліклініки №3, що на вул. Івана Франка, інформує прес-служба МВК. 

 

Ще з часів зведення 1926 року в цих приміщеннях завжди були лікувальні заклади: починалось все з каси хворих (прототипу страхової медицини в Австро-Угорщині) і аж до третьої міської поліклініки, яка успішно працює тут зараз.

 

"Я радий, що нам вдалось зробити чималий крок в напрямку відновлення історичних будівель. Приміром, фасад цього будинку реставрували минулого року. А в межах програми міської ради відновлення культурної спадщини плануємо реставрувати близько 20 пам'яток. Зараз у роботі сім будинків: три на вул. Леся Курбаса і чотири на вул. Шевченка. Всі реставровані будівлі отримають такі інформаційні таблички, завдяки яким можна буде дізнатись про історію тієї чи іншої споруди", - наголосив міський голова Руслан Марцінків.

  

Варто зазначити, що з метою збереження архітектурного обличчя міста розроблено проект історико-архітектурного опорного плану. Такий документ є узагальненим висновком про історичне середовище, землі історико-культурного призначення, існуючі пам’ятки місцевого значення, пам’ятки національного значення, цінну історичну забудову і її значення та роль для майбутнього планування міста. Цей план аналізує якість і цінність фонової забудови, розмежовує історичні ареали в тому числі археологічні, визначає охоронні зони як окремих пам’яток так і цілих комплексів і кварталів. Це дозволяє створити абсолютну модель важливих будівель історичного значення.