ДАБІ призупинило реконструкцію історичного готелю «Дністер»: власники зняли дах і добудовують поверх

Реставраційні роботи в найстарішому готелі франківська «Дністер» розпочалися влітку минулого року. Почали з відновлення фасаду будівлі. А нещодавно з неї зняли дах. Тут то франківці і забили на сполох. Більше того, обласне ДАБІ вже скасувало дозвіл на проведення робіт у готелі.

Що робить із будівлею «Дністер» вдалося розгледіти за допомогою світлин зробленого безпілотником, пише Репортер.

 

З висоти пташиного польоту вдалось зафіксувати, що з неї зняли дах і ведуться будівельні роботи. Є підозра, що підняття колон та опалубка, які є на фото, можуть свідчити про надбудову нових поверхів.

 

Фото: Репортер

 

Готельєр Мирослав Бойко (фірма «Надія») заявляє, що наразі тривають роботи з відновлення історичного куполу.

 

«З будівлею готелю ми зараз на завершальній стадії, – сказав Мирослав Бойко «Репортеру». – Працюємо над відновленням куполу. Хочемо відновити історичну справедливість. Ви знаєте, що дах і купол згорів. Нам доводиться все переробляти відповідно до креслень, які у нас є».

 

Готель “Дністер”. Вигляд з боку двору Січових Стрільців, 14. Фото: Репортер 

 

Будівля готелю є пам’яткою містобудування і архітектури місцевого значення. Закон зобов’язує власника пам’ятки утримувати її у належному стані, а будь-які ремонтні чи реставраційні роботи проводити виключно за погодженою проектною документацією. При цьому реконструкція будівлі, тобто перебудова, взагалі заборонена. Та показати документи на роботи, які є публічною інформацією, Мирослав Бойко навідріз відмовився.

 

Щоб розпочати ремонтні чи реставраційні роботи на пам’ятці архітектури, необхідно погодити реставраційне завдання на розробку проектних документів. Свої підписи на документі мали б поставити головний архітектор міста, відділи охорони культурної спадщини ОДА та міського департаменту архітектури. Але і в ОДА, і в міській архітектурі кажуть, що видавали дозволи лише на реставрацію фасадів.

 

«Департаментом погоджувалося реставраційне завдання, котре передбачало реставрацію і відновлення, фарбування елементів фасадів та відновлення вітрин. Більше жодної проектної документації в департаменті немає, – каже головний архітектор міста Дмитро Нижник. – Про ситуацію з дахом я знаю, бо відслідковую все, що відбувається в місті. Але дати цьому оцінку не можу, це не моя компетенція».

 

Проект реставрації фасадів розробляло франківське архітектурне бюро Миколи Василинюка.

 

«Десь у 2016 році до нас звернулася фірма «Надія» за розробкою проекту реставрації фасадів, – розповідає Василинюк. – Проект передбачав ремонт штукатурки, кольорове вирішення, заміну та наповнення віконних прорізів. Також працювали над пристосуванням частини приміщень першого поверху під рецепцію. Проект пройшов експертизу. На цьому наша місія як проектантів закінчилася. Так, спершу була мова про вежу, але тільки на словах. Проект для даху ми не розробляли».

 

Вияснилося, що будівельні роботи у готелі «Дністер» перебувають під наглядом управління з питань держархбудконтролю (ДАБІ). Більше того, обласне ДАБІ вже скасувало дозвіл на проведення робіт у будівлі, а власнику надіслали лист з вимогою припинити будівельні роботи.

 

«Є висновок обласного управління, що дозвільні документи скасовані. Роботи на об’єкті припинені, – каже т.в.о. начальника управління в Івано-Франківську Олег Семків. – Також ще нашими інспекторами складено акт про те, що знятий дах. Усе зафіксовано. Знятий дах і підмуровка по боках будинку не були передбачені проектом. Тому акт складено за відхилення від робочого проекту».

 

За словами Олега Семківа, за порушення відповідатиме власник будівлі, заплатить штраф – 75 тисяч гривень.