Тенденції ринку нерухомості: українцям порадили не відкладати з купівлею житла

Зі слів ріелторів, 2018 рік — хороший час для придбання власного житла для тих, хто вже зібрав потрібну суму.

Якщо не буде значних потрясінь, ціни залишаться стабільними, пише "Сегодня".

 

Експерти ринку в один голос стверджують: зараз як гарячі пиріжки розлітаються однокімнатні квартири в новобудовах. За даними порталу нерухомості Domik.ua станом на грудень 2017-го нова однушка в столиці коштувала приблизно в 1,5 млн грн ($50 тис.), в Одесі — 1,2 млн грн ($42 тис.), у Львові і Харкові — близько 1 млн ($35 тис.), в Дніпрі — близько 850 тис. грн ($30 тис.).

 

Згідно з прогнозами експертів, в 2018-му ситуація з цінами на квартири сильно не зміниться.

 

"Сильні стрибки і падіння можуть бути, тільки якщо в країні будуть якісь катаклізми, наприклад, якщо почнеться активна фаза війни або долар підскочить до 50 грн. У такому випадку ринок негайно відреагує, — вважає голова правління Спілки консультантів з нерухомості Іван Кудояр. — В інших випадках можливі незначні коливання цін на квартири в межах 5-10%".

 

За його словами, трохи подешевшає вторинний ринок житла, а первинка залишиться на колишньому рівні.

 

"Зараз існує тенденція на купівлю квартир серед молоді — близько 60% від усіх покупців. Часто це працівники сфери ІТ. Вони не хочуть селитися в старі "бабусині" квартири, вони хочуть не просто сучасне житло, але і новий житловий комплекс з певною інфраструктурою. Саме тому попит на хрущовки і сталінки невеликий, і вторинки можуть трохи подешевшати. З новобудовами ж навпаки — зараз це 3/4 всіх угод по квартирах. Тому вони можуть зрости в ціні, але не сильно — справа в тому, що новобудов зараз багато і квартири в них треба якось розпродавати".

 

Голова національної ради Ріелторської палати України Віктор Несін радить українцям все ж не відкладати з купівлею житла, якщо необхідна сума вже зібрана.

 

"Зараз вдалий час для покупок, тому що ринок ще не до кінця стабілізувався. Через це продавці поки що більш лояльні і готові зробити хорошу знижку від заявленої ціни. Як тільки вони переконаються, що ринок стабільний, торгуватися буде складніше".

 

Зі слів експерта, за 2017 рік ціни на квартири плавно знизилися на 10-15%, і ця тенденція буде зберігатися.

 

"Валютні коливання і ціни на бензин можуть вплинути тільки на вартість нових квартир, оскільки зросте витратна частина на будівництво. А ось вторинний ринок в основному функціонує на доларі", — говорить Несін.

 

Для бажаючих обзавестися сучасним житлом і вкластися в бюджет є ще один секрет — можна придбати квартиру на вторинному ринку, але в новобудові. За даними Domik.ua така однушка буде коштує в будинку на околиці Києва 850-900 тис. грн ($30-32 тис.), в Одесі — 1,2 млн грн ($43-45 тис.), у Харкові — 700 тис. грн ($26-27 тис.), у Дніпрі — 600-700 тис. грн ($23-26 тис.), а у Львові — 500-700 тис. грн ($20-25 тис.).