Стиль hygge в інтер'єрі


 

Що якби кожного разу, як ви переступаєте поріг свого дому, то відразу ж потрапляєте у ту атмосферу затишку та тепла того самого вечора, коли сидите біля каміну з чашкою гарячого запашного чаю та просто поринаєте у приємні думки? Саме такі почуття викликає Hyggo. 

Це стан душі, який виникає, коли живеш просто і радієш маленьким моментам. "Хюґґе" визначають як "настрій затишку та комфортного спілкування, що породжує відчуття задоволеності та благополуччя". Для кожного хюгге може виглядати по-різному, але найчастіше це тепла затишна атмосфера дому. У цій статті від НЕРУХОМІ ви дізнаєтесь, що таке хюґе, які його особливості та як створити його у власному домі.

Походження терміну Hyggo

Hygge походить від норвезького слова, що означає "добробут". А вперше його почали вживати у данській літературі на початку 1800-х років. І хоча терміну вже понад 200 років, тільки 2016 року його почали використовувати для опису способу життя, а до 2017 року він увійшов у лексикон практично кожного. На той час майже всі видання, що писали про стиль життя висвітлювали цей тренд і давали поради, як втілити хюґе в життя. І хоча значення цього слова могло дещо змінитися з 1800 року, однак воно завжди асоціювалося з ідеєю задоволеності та благополуччя.

Cтиль Хюґґе в інтер’єрі

У той час як модні тенденції приходять і йдуть, хюґе ніколи не вийде з моди. Адже це унікальне середовище, наповнене комфортом і затишком, що завжди викликає приємні почуття.

Хюґґе може охоплювати багато різних елементів нашого життя, проте одне з найпоширеніших застосувань цього слова – це домашній інтер'єр. Оскільки більшість того, що робить нас щасливими, найчастіше пов'язано з нашими домівками, цілком логічно, що hygge так часто асоціюється саме з дизайном інтер'єру.

Звісно уявлення про хюґе у кожного може дещо відрізнятися, але є кілька загальних моментів, які можна втілити у власному просторі.

Зручний текстиль

Hygge – це про комфорт, особливо коли надворі холодна осіння чи зимова погода, тому не забувайте про багатошаровість. В'язані ковдри, різноманітні подушки, м'які плюшеві килими та об’ємні безкаркасні пуфи – все це чудовий спосіб створити вдома більше затишку. 

Палітра кольорів

У хюґґе використовують здебільшого теплі нейтральні кольори, що створюють заспокійливу атмосферу. Зазвичай в інтер’єрах хюґґе не буває яскравих колірних акцентів, але є характерні природні відтінки дерева, зелені та інших природних матеріалів.

Світло для хюґґе

Створіть розсіяне джерело світла за допомогою світлодіодних гірлянд. Повісьте їх у вітальні, їдальні або спальні. Використовуйте гірлянди, щоб підсвітити будь-який елемент в інтер’єрі та створюйте м’які світлові акценти.

Камін та свічки

Це ідеальна основа для простору в стилі хюґе. Камін не тільки осяє кімнату теплим приємним світлом, але й також наповнить її теплом. Втім якщо у вашому домі немає можливості створити камін, або ви живете у квартирі, де не передбачено такого забудовником, то досить непоганою альтернативою для створення затишку стануть свічки. Створюйте з них композиції, встановлюйте на столі, комоді, стелажах, біля ліжка чи будь-де. Особливу розслабляючу атмосферу створять ароматичні свічки з улюбленим запахом. 

Куточок затишку

Якщо у вас немає можливості втілити хюґе в кожній кімнаті вашого будинку, то невеликий затишний куточок – чудовий спосіб виходу з ситуації. Поставте в куток велике зручне крісло та оточіть його стосами книг. Додайте невеликий кавовий столик, трохи подушок, торшер, м’який килимок та декілька рослин. І все, – улюблене місце для читання готово!

Наповніть свій простір спогадами

Приємні спогади – це найкращий спосіб відчути себе комфортно у власній оселі. Особливо в просторі, де ви проводите більшу частину свого часу – фотографії сім'ї та друзів, сувенір з подорожі, реліквія, що викликає сентиментальне почуття. Коли ви бачите предмети, які мають для вас особливе значення, це створює більш комфортну атмосферу.

Рослини та зелень

Оздоблення простору рослинами є основним елементом багатьох стилів дизайну. Вони вдихають життя в кімнату, а також допомогають заповнити вільний простір і порожні стіни. Існує нескінченна кількість способів використання рослин: від підвісних настінних кошиків, горщиків на підвіконнях до багатоярусних підставок для рослин. Будь-яка флора – це чудовий спосіб зробити ваш простір більш невимушеним.

На завершення

Загалом концепція hygge полягає в тому, щоб знаходити радість у маленьких моментах і створювати середовище, в якому ми відчуваємо себе комфортно та захищено. Тому ідея облаштування затишного простору в стилі хюґґе полягає в тому, щоб оточити себе предметами, які приносять спокій і втіху, а також забезпечити гостинний простір для всіх, кого ми любимо.