Ставки податку на нерухомість у 2022


Ставки податку на нерухомість встановлюють органи місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцеперебування у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

 

Розмір податкової ставки не може перевищувати 1,5% за 1 м. кв. Оскільки у 2022 році податок нараховується за звітний 2021 рік, податкова ставка розраховується з мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2021 р. (6000 грн), та максимальний її розмір не може перевищувати 90 грн/м.кв. (6000*1,5%).

 

Сума податку збільшується до 25 000 гривень на рік, якщо особа володіє об’єктом/об’єктами житлової нерухомості із загальною площею більш як: 300 м.кв. — для квартири, та/або 500 м.кв. — для будинку.

 

Вказаний податок називають податком на розкіш та сплачують за кожен об’єкт нерухомості з перевищенням законодавчо встановлених норм щодо площі.

 

Строки сплати податку на нерухомість

 

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого за нормами ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцеперебуванням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

 

Фізичні особи мають сплатити податок протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

Звірка даних з ДПС щодо податку з нерухомості

 

У ДПС України відзначають, що платники податку на нерухоме майно (крім земельної ділянки) мають право на письмове звернення до перевірчого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

 

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою зі сплати податку;

розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

 

У разі виявлення розбіжностей між даними перевірчих органів і даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, перевірчий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

 

Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

За матеріалами НВ