Сплеск продажів: названий найпопулярніший регіон України для купівлі квартир


Станом на зараз ми бачимо по всій країні – в регіонах, які далекі від бойових дій – період поміркованого зростання попиту на житло, коментує Вікторія Берещак.

 

За її словами, можна констатувати, що десь від середини весни комфорт+ зміг повернути собі приблизно чверть від обсягів продажів "довоєнного" періоду.

 

Але це стосується геть не всіх проєктів, але лише ті, що підпадають під дві ключові характеристики:

 

  1. Демонструють достатні темпи будівельної активності стабільно (мінімум 6-8% готовності на місяць або 1 поверх моноліту в теплий сезон);
  2. Виграють конкуренцію за увагу за рахунок ліквідного формату: поліфункціональний квартал, кластер, еко-комплекс, багатофункціональний комплекс за принципом "місто в місті".

 

"На початку повномаштабної війни за рахунок внутрішньої міграції та відкладеного попиту у період закритих реєстрів, коли люди й воліли б осісти на новому місці та завести квартири через психологічний неспокій, але не мали таку можливість, кілька місяців ми дійсно спостерігали ажіотажну зацікавленість у купівлі нерухомості в окремих регіонах", – пояснює співрозмовниця.

 

Тоді рекордсменами були:

  • Львівський регіон;
  • Закарпаття (Ужгород);
  • Івано-Франківськ;
  • Тернопіль.

 

"Додали темпів і Дніпро, Вінниця, Кропивницький, які також стали хабами та приймали людей, які вимушено покинули й навіть втратили домівки", – зауважує вона.

 

Цікаво, що в західних областях активніше купували і на первинному (він там більш розвинутий), а й у центральних і східних областях (Дніпро). Тоді в фаворі був вторинний ринок.

 

"Якщо говорити за кількість угод від початку року до моменту станом на зараз на первинному ринку, то умовний розподіл приблизно такий: до 35% Львів, Ужгород, Івано-Франківськ, де Львів забирає левову частку до 25%, до 25% – Київський регіон, решта – інші області, які розташовані далеко від бойових дій", – наводить дані Вікторія Берещак.