Спілка архітекторів розкритикувала новий генеральний план Івано-Франківська

Обласна Спілка архітекторів України розкритикувала новий генеральний план Івано-Франківська.

Про це йдеться у зверненні, яке від імені спілки було надіслане міському голові Руслану Марцінківу.

 

В ньому члени спілки констатувати критично низьку якість опрацювання території, урбаністичних особливостей і проблематики міста та порадили міській владі не виносити генплан на затвердження сесії міської ради, а зібрати містобудівну раду.

"У разі затвердження проекту змін, чинний генеральний план міста втратить ознаки основного виду містобудівної документації на місцевому рівні, призначеного для обґрунтування довгострокової стратегії комплексного планування та забудови території населеного пункту, документу, який визначає принципові вирішення цілісного, різностороннього, гармонійного розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту з метою забезпечення максимально якісних умов проживання», - говориться у зверненні.

 

На 5 сторінках звернення наводиться глибокий аналіз неділоків нового генплану та шляїи їх виправлення.

Над створенням нової редакції працювали проектанти київського "Діпроміста" із врахуванням затверджених пропозицій громади. Їх збирали впродовж літа минулого року.

 

Останній раз генплан оновлювався в 2001 році. Пізніше були спроби, але генплан не пройшов сесію міськради. Генеральний план міста Івано-Франківська виконаний Українським державним інститутом проектування міст «ДІПРОМІСТО» 27.10.1997 року. Попередній генеральний план розроблений у 1978 році вищевказаним інститутом.

 

Нагадаємо, сьогодні о 18:00 в обласному центрі відбудуться громадське обговорення містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану м. Івано-Франківська суміщеного з історико-архітектурним опорним планом міста».