Що ви знаєте про район Позитрон? Історія та сучасні перспективи для життя у цій частині Івано-Франківська


У нашому місті багато відомих районів, які відрізняються один від одного, але й мають багато спільного. Кожен зі своєю історією та родзинкою.

 

А потрапляючи у якийсь район, відчуваєш ніби це окреме місто з певною атмосферою та незмінним ритмом. Усе це відчувається завдяки звукам та архітектурі. Саме вони транслюють характер тих, хто будував цей район та живе в ньому цілими сім'ями десятки років.

 

Саме так можна сказати й про район Позитрон, який розкинувся на північному сході Івано-Франківська.

 

Про історію району Позитрон

Його почали будувати на місці полів у 70-х роках спеціально для працівників заводу «Позитрон». На якому здійснювали розробки для оборонної галузі, а також випускали промислове обладнання, калькулятори та телефони.

 

 

Адміністративна частина заводу стала першою найвищою будівлею у місті (13 поверхів). Недалеко збудували заводський Дім культури. Його споруда була цікавим архітектурним рішенням завдяки яскравому фасаду жовтого кольору.

 

Саме тому назва цілого району пішла від заводу, який став важливим осередком промисловості у місті та надавав робочі місця багатьом приїжджим. Вони й стали першими жителями Позитрона та почали розвивати його під свої потреби.

 

Сьогодні про діяльність заводу нагадують бетонні будівлі, які губляться серед багатоповерхівок і майже не викликають стурбованості, якщо не вдивлятися у них. Тобто вони стали непомітним фоном, який не притягує погляд, адже на цій території є багато чого нового та цікавого з точки зору архітектури та організації простору.

 

Особливості архітектури району

На початку забудови району поля зі ставками та шовковицею перетворилися на дороги, тротуари та багатоповерхівки. Відбувалося це наприкінці 70-х і на початку 80-х років. Тож будинки схожі між собою і переважно у неяскравих тонах. Проте є одна характерна ознака – це мозаїка-вишиванка на балконах. Хоч зараз багато мешканців під час ремонту своїх помешкань переробляли їх або просто закривають, утеплюючи балкони.

 

У дворах будинків багато простору та зелені, там розміщуються дитячі майданчики, місця для паркування, невеликі магазинчики або МАФи (мала архітектура).

 

 

Яким бачать цей район його мешканці?

Мешканці цього району Івано-Франківська, котрі живуть тут з дитинства, відзначають, що Позитрон минулий і Позитрон сучасний – це майже два різних місця. Зараз тут оаза затишку та сучасності, що витікає з його розташування та інфраструктури, яка активно розвивається.

 

 

Сучасний Позитрон – який він?

Зараз район Позитрон – це три вулиці (Вовчинецька, Стуса і Симоненка), які обросли високими житловими будинками, торговельною інфраструктурою, освітніми закладами та різноманітними місцями для дозвілля чи відпочинку.

 

 

Позитрон має зручне транспортне сполучення з центром міста. Його мешканці оцінили цей показник на 7.8 балів з 10 (за результатами опитування користувачів сайту DIM.RIA). А соціальна інфраструктура району отримала 8.3 бали з 10. Й не дивно, адже тут функціонує найбільший та найсучасніший ТРЦ міста “Veles Mall”, а також гіпермаркет “МЕТРО”.

 

Саме тому Позитрон є центром ключових торгових та розважальних об'єктів міста. Неподалік розташований вихід на найкращу панораму міста, Вовчинецькі гори. Тож у цьому районі сучасні потреби та природний спокій переплітаються в одне, створюючи унікальну атмосферу для проживання.

 

Одна з найвідоміших локацій цього району

Нещодавно оновлений торгово-розважальний центр “Veles Mall” є локацією, яку знають та відвідують мешканці нашого міста. Його площа понад 60 000 кв. м з трьома поверхами та великим автомобільним паркінгом. На території діють різноманітні магазини, кінотеатр з 7-ма залами, розважальний комплекс для дітей, а також магазини з дитячим одягом, іграшками, товарами для творчості та багато іншого.

 

 

“Veles Mall” – це сучасний ТРЦ, який відповідає європейським стандартам та є комфортним місцем для покупок чи відпочинку з друзями або родиною.

 

Тож, якщо їдете на Позитрон, будьте готові до вдалого шопінгу, гастрономічного туру, дитячих розваг чи перегляду фільму у найбільшому кінотеатрі. Адже усе це розташовано у ТРЦ “Veles Mall” на Позитроні.

 

Новобудови для комфортного життя в районі Позитрон

Останні роки район оновлюється та набуває нового звучання, вигляду та атмосфери. Тут створюють середовище для комфортного життя.

 

Сучасні багатоповерхівки позитивно відрізняються від будинків, що були збудовані раніше. Й це житло ідеально вписується в контекст Позитрона, виходячи за межі звичайного, яке часто зустрічається у цьому місці.

 

 

Завдяки інфраструктурі району жителі отримують піший доступ до різних послуг, розваг і магазинів, зберігаючи при цьому приватність і спокій.

 

Обираючи для життя район Позитрон, ви зробите не просто вибір квартири, ви оберете філософію комфортного та оновленого життя.