Що чекає на ринок нерухомості Івано-Франківська у 2022 році: тенденції та прогнози


Протягом 2021 року ціни на нерухомість лише зростали. Тенденція до подорожчання спостерігалася на новобудови у всіх частинах Івано-Франківська.

 

Як змінювалися ціни на первинку, спробували розібратися аналітики blago developer.

 

Тенденції ринку Івано-Франківська

 

За підрахунками, від початку року і до тепер вартість квадратних метрів у новобудовах зростала. Лише за останні пів року середня ціна за кв. м піднялася з позначки 14 761 грн до 15 720 грн, тобто на 6,5% (згідно з даними dom.ria.ua).

 

Періодами вартість спадала, що пов’язано з акціями від забудовників. Нижче подано графік з помісячною зміною середньої ціни на квартири у новобудовах.

 

Рис. 1. Динаміка середньої ціни на первинну нерухомість у м. Івано-Франківськ, червень-грудень 2021

 

На кінець 2021 року середня ціна на первинку класу економ складає 12 116 грн, бізнес-класу – 18 642 грн, елітного класу – 22 381 грн та класу комфорт – 13 900 грн.

 

Рис. 2. Ціни в новобудовах Івано-Франківська по класу об’єкта, грн/кв. м

 

 

Причини та фактори цінових змін

 

Серед основних причин подорожчання новобудов експерти виділяють подорожчання усіх будівельних матеріалів, ріст зарплати будівельників. Таким чином щомісячно зростатиме собівартість самого будівництва.

 

Також ваговим фактором зміни цін є валютні коливання. Провідні забудовники використовують якісні будматеріали, які нерідко постачаються з-за кордону. Очевидно, ріст долара спричинятиме ріст ціни за кв. м.

 

Варто враховувати якість житла та наявну інфраструктуру, яку пропонують будівельні компанії. За словами аналітиків blago developer, покупці готові доплачувати за додаткові зручності та сервіси на території житлового комплексу.

 

Що відбуватиметься з цінами у 2022 році

 

Зважаючи на пандемію та економічну ситуацію в країні, аналітики прогнозують подальше зростання цін на нові квартири у всіх частинах Івано-Франківська. В середньому вартість квартир може зрости до 7%, а у деяких ЖК навіть до 10% залежно від стадії будівництва. Хто встигне купити житло ще на етапі риття котловану, заплативши всю суму одразу, захистить себе від фінансових витрат. Для тих, хто лише планує таку покупку, аналітики радять не відкладати її на довго. Адже вже до кінця першого півріччя ціна 1 кв. м може зрости. При цьому така тенденція спостерігатиметься на квартири усіх класів: комфорт, бізнес та еліт.

 

Забудовники враховують можливі цінові коливання і пропонують лояльні умови оформлення купівлі житла. Так, будівельна компанія blago developer продає квартири на умовах розтермінування, що дозволяє розділити усю суму на тривалий час та без переплат. Така послуга – ідеальне рішення для тих, хто має стабільний дохід і хоче зменшити щомісячне фінансове навантаження.

 

Дізнатися актуальні ціни на квартири в Івано-Франківську та переглянути житлові комплекси можна у відділах продажу blago developer, що розташовані за адресами:

вул. Коновальця, 35

вул. Січових Стрільців, 21

площа Ринок, 8