Ще одна пам’ятка архітектури в центрі Франківська під загрозою руйнування

Пам’ятка архітектурного значення в центрі Івано-Франківська під загрозою руйнації. Терміново необхідний ремонт, однак хто його робитиме, поки що не зрозуміло.

Старовинна будівля австро-угорської доби, що за адресою вул. Вічевий Майдан, 3, мало не в аварійному стані.

"Давня господарська недбалість тепер призвела до вельми невтішних наслідків", - стверджує Ігор Майгутяк, директор івано-франківської книгарні «Сучасна українська книга»

«Ще десь зо 15 років тому, коли тодішній мер Зіновій Шкутяк реставровував місто, – розповідає Ігор Майгутяк, – водовідну трубу будинку замінили, причому встановили її, не врахувавши деяких важливих нюансів, як-от правильних кутів нахилу. Труба майже відразу забилася. Вода почала бити фонтаном. Прийшли майстри з ЖЕКу і «для відчіпного» доробили до труби «коліно», через яке вода витікає на стіну і землю й, таким чином, систематично підтоплює всю будівлю».

Як зауважує Ігор Майгутяк, камінь, з якого зведена основа споруди, може простояти сотні років, але цей матеріал дуже боїться води. На цій площині вже утворилася неглибока яма, а це призвело до того, що не лише на стіні будівлі, але й навіть на вікні крамниці утворилися тріщини. Підвал гниє. Загалом, будинок осідає, і вже дійшло до того, що необхідно терміново рятувати фундамент.

20160811_154331

Ігор Майгутяк запевняє, що протягом багатьох років надсилав звернення щодо прочистки ринви та встановлення водостічної труби – спершу в ЖЕК, потім у ЄРЦ. Проте отримував лише відписки, що немає коштів. Остання відповідь надійшла у березні від КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія», де повідомлялося, що відповідно до статті 10 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники на зборах приймають рішення щодо вибору управителя будинку. Тож для позитивного рішення стосовно встановлення водостічної труби необхідно спочатку надати рішення таких зборів.

«Сусіди, яким належать помешкання на вищих поверхах будівлі, здають ці квартири в оренду і загалом не особливо цікавляться ремонтом будинку. Поки що верхня частина споруди ще не відчула наслідків багаторічного підтоплення. Й досі тримається завдяки міцності австрійських будівель», – говорить чоловік.

Директор книгарні каже, що самотужки не потягне реконструкцію. Лише заміна труби коштуватиме кілька тисяч гривень, а ще ж немалі витрати підуть на діагностику, розробку проекту і решту ремонтних робіт.

«Бодай би якась допомога від управлінських органів міста, адже ця будівля є важливим архітектурним об’єктом», – наголошує Ігор Майгутяк.

Як пояснив керівник КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» Мирон Джус, з 1 липня минулого року набрав чинності закон, згідно з яким жителі багатоквартирного житлового будинку самі обирають, хто піклуватиметься про їхню будівлю – комунальне чи приватне підприємство, або ж самотужки проводитимуть увесь необхідний догляд за будинком. Закон не передбачає автоматичного припинення договорів про утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що були укладені раніше. Крім того, вказано, що «послуги такого утримання надає суб’єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим Законом» – до визначення співвласників форми  управління багатоквартирним будинком, але не більше року з дня набрання чинності зазначеним законом. Тобто вже до 1 липня цього року жителі остаточно мусили визначитися із управителем. Після цього строку для будинків, що так і не прийняли відповідного рішення, управителя призначить Івано-Франківський міськвиконком.

«Жителі будинку за адресою вул. Вічевий Майдан, 3 не визначили КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» своїм управителем, тому вже з 1 липня цей будинок знято з нашого обслуговування, – каже Мирон Джус. – Відповідно, наразі підприємство не має жодних юридичних підстав для проведення там ремонтних робіт».

Щодо того, чому комунальне підприємство не реагувало на запити Ігоря Майгутяка всі попередні роки, Мирон Джус пояснює просто і вичерпно: він обіймає посаду директора лише з грудня 2015-го.

 20160808_130633

Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту архітектури і містобудування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак зауважує, що будівля за адресою вул. Вічевий Майдан, 3 належить до пам’яток архітектурного значення, тому її відновлення та збереження є вкрай важливим для Івано-Франківська. Споруда зведена на початку минулого століття і є складовою квартальної забудови, що формує історичну частину міста.

«Однозначно, вже зараз треба вживати превентивних заходів, – продовжує Володимир Ідак. – Статус пам’ятки архітектури накладає значну відповідальність та обов’язки не лише на мешканців будинку, але й на управлінські органи».

 

Можливо, рівень цивілізованості суспільства визначається не тим, наскільки багато воно спроможне звести нових будівель, а тим, чи здатне воно опікуватися наявними архітектурними пам’ятками.



Джерело: Галицький Кореспондент