Ринок «Східний» за 2 роки стане сучасним торговим простором європейського типу


На місці сільськогосподарського ринку «Східний» по вулиці Стуса в Івано-Франківську з’явиться новий сучасний торговий простір європейського типу площею понад 11 тисяч м2 з великим двохсвітловим простором для продажу овочів, фруктів та продуктових товарів.

 

 

Ринок «Східний» розміщений на вул. Стуса та існує близько 20 років, 17 з яких організовує роботу ринку ТОВ «БК «Галицька». Функціональне призначення ринку – торгівля сільськогосподарськими товарами. На сьогоднішній день ринок сформований за рахунок малих архітектурних форм та навісів, основна частка орендарів яких – приватні підприємці та виробники сільськогосподарської продукції.

 

Відвідувачами та клієнтами ринку є мешканці мікрорайонів «Каскад», «Позитрон», «Братів Майданських». Часто ринок відвідували й мешканці інших районів міста.

Міська рада неодноразово відзначала адміністрацію ринку за якісну організацію роботи. З метою популяризації   продукції   місцевого виробництва  на ринку «Східний» проводилися традиційні щорічні ярмарки «Золота осінь».

 

В силу того, що район міста, у якому знаходиться ринок «Східний», інтенсивно розвивається, протягом останніх років загострилося конкурентне середовище через  захід потужних продуктових операторів – «Метро», «АТБ», «Еко-маркет» і тд. У звязку із цим, ринок «Східний» з економічної точки зору переживає не найкращі часи. З року в рік кількість відвідувачів та орендарів на ринку зменшується. Існування ринку в такому форматі не має майбутнього.

 

Початковим наміром на даній території було будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудованими приміщеннями громадського призначення. Більше того, була виготовлена та погоджена містобудівна документація для реалізації цих намірів. 

 

Однак, оператор ринку ТОВ «БК «Галицька» провів дослідження та прийшов до висновку, що мешканці району звикли до існування ринку і він на цьому місці потрібний. Проте, ринок потребує осучаснення, таким чином, щоб він був соціально орієнтований на ту ж категорію покупців та продавців.

 

ТОВ «БК «Галицька» як власник ринку, разом із підприємцями, які здійснюють свою діяльність на ринку, підготували колективне звернення до міської влади щодо видачі нових містобудівних умов для будівництва сучасного торгового простору.

 

 

Після отримання містобудівних умов розпочалося виготовлення проектної документації відомим у Івано-Франківську архітектурним бюро «АР-КО». Враховуючи складність та технологічну специфіку даного об’єкта, до проектування також залучено спеціалістів зі Львова, які проектували ринок «Шувар».

 

 

Проектна документація на сьогоднішній день проходить комплексну експертизу на дотримання державних будівельних норм.

Отримання дозволу та початок будівництва планується у червні 2021 року. До цього часу на території будуть здійснюватися підготовчі роботи.

Проектом передбачений паркінг, холодильні камери для зберігання риби та мясних продуктів, декілька ліфтів для маломобільних груп населення.

Ті підприємці, які працювали на старому ринку, будуть мати преференції та кращі умови співпраці, ніж нові орендарі.

Термін реалізації проекту – 2 роки.

На період будівництва адміністрація ринку не планує повністю зупиняти його роботу. Торгові місця, які не знаходяться на плямі будівництва та не будуть йому заважати, продовжуватимуть свою роботу.

 

 

В чому полягає осучаснення ринку? 

Історично склалося так, що ринок завжди був одним із найбільш значимих суспільних просторів у містах. Ринок залишається актуальним у міському середовищі, незалежно від економічної чи історичної ситуації. В сучасному світі ринок у більшій мірі повязаний із концепцією «здорового харчування», розвитком малого бізнесу та сільського господарства ніж, наприклад, магазини та супермаркети. Ринок – це більш демократичний формат торгівлі. Обличчя сучасного ринку визначається в першу чергу його місцем розташуванням, рельєфом, технологічними та функціональними особливостями. У своєму проекті ТОВ «БК «Галицька» орієнтується  створити сучасну, функціональну споруду, яка відповідає потребам покупців та орендарів. Образ проектованої споруди в більшій мірі продиктований прикладами критих ринків.