Плюс 200 шкіл та 200 лікарень. Головне в програмі «Великого будівництва»


1 березня в Україні було запущено президентську програму «Велике будівництво». За її планом протягом 2020 року в країні мають побудувати і капітально відремонтувати сотні шкіл, дитячих садків, лікарень та стадіонів.

 

За який кошт фінансується проєкт і яким регіонам чекати масштабних будівельних робіт, дізнавались наші експерти.

 


 

Плани будівництва та ремонту

 

Перед стартом програми Міністерство розвитку громад та територій визначило, що слід побудувати і відремонтувати насамперед. Разом із місцевою владою у кожній області було узгоджено перелік об’єктів, які область потребує вже цього року. Пріоритет надавали  приймальним відділенням екстреної допомоги, дитячим садкам і школам. Окремо керівники обласних держадміністрацій узгодили з «Укравтодором» перелік доріг, які планують будувати в рамках фінансування Дорожнього фонду.

 

Всього до цьогорічної програми «Великого будівництва» потрапило 236 шкіл, 155 дитсадків, 212 багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого та другого рівнів, 422 медичних амбулаторії та 169 спорткомплексів по всій Україні.  Також програма передбачає будівництво та ремонт 6 500 кілометрів доріг державного і місцевого значення.

 

Реалізуватимуть програму коштом державного бюджету, державного фонду регіонального розвитку та місцевих бюджетів. Бюджет дорожніх робіт складе рекордні для України 107 млрд гривень.

 

На ремонт і будівництво доріг державного і міжнародного значення передбачено 85 млрд гривень, решта коштів піде на регіональні дороги. Частину суми виділять із коштів, які «Нафтогаз» відсудив у «Газпрому» за підсумками Стокгольмського арбітражу.

 

Дорожнє будівництво

 

В уряді кажуть, що тепла погода дозволила почати дорожні роботи раніше, ніж було заплановано. Уже кілька тижнів триває будівництво на трасах Житомир – Черняхів, Київ – Чернігів, Київ – Знам'янка. Стартувало будівництво першої бетонної дороги в Україні Дніпро – Решетилівка, яке на початку березня відвідав Президент Володимир Зеленський. Глава держави наголосив на необхідності цього року завершити будівництво всієї дороги, включно з 29 км полотна у Дніпропетровській області.

 

«Ми домовлялися, що у 2020 році ми цю історію закінчимо. Вся дорога – це не лише Полтавська область. Дорогу потрібно завершити. Це – амбітний план», – сказав глава держави.

 

Загалом у Полтавській області планують оновити понад 95 км доріг. Крім того, в області відбувається реконструкція п’яти дитячих садків, чотирьох стадіонів, у планах збудувати ще один новий стадіон та спортивний комплекс. Триває добудова восьми приймальних відділень лікарень, а також завершується будівництво нового корпусу Полтавського обласного клінічного кардіологічного диспансеру.

 

Хід будівництва від столиці до маленької громади

 

Загалом масштабне будівництво охопило вже всю країну. Координатор Національної програми «Велике будівництво» Юрій Голик звітує, як ведуться роботи у різних регіонах України від Києва до маленької громади.

 

Так, в Авангардівському ОТГ Одеської області будують новий дитячий садок, а також старшу школу на 240 місць. Початкова школа в населеному пункті є, але старші діти змушені їздити до школи в Одесу і в Біляївський район.

 

 «У школі 542 учні. Дві зміни. Реконструкція школи уможливить навчання всіх дітей в одну зміну. Один корпус побудований в 1897 році. Другий в 60-х роках минулого століття. Зараз тут будується новий корпус, де будуть класи та актовий зал, якого в школі немає», – розповідає Голик.

 

У Києві будівельні роботи тривають у Деснянському, Солом'янському районах, а також на Троєщині. Місцева влада обіцяє здати усі три нові дитячі садки цього року. Так само до кінця року має бути завершене будівництво новому корпусу лікарні Охмадит.

 

Юрій Голик уточнює: «Вже влітку в Охматдиті працюватимуть ще кілька нових відділень, а операцій з трансплантації кісткового мозку буде проводитися в чотири рази більше. Максимально прискорили все, що можливо, щоб закінчити будівельні роботи тут вже 31 березня».

 

Йде будівництво і на Донеччині. За словами очільника Донецької області Павла Кириленка, до кінця року планують збудувати п’ять стадіонів, п’ять шкіл, п’ять дитячих садочків, одинадцять опорних лікарень і житло для переселенців. Нові дитсадки з’являться в Бахмуті, Дружківці, Костянтинівці, Краматорську, Маріуполі, оновлені школи – у Добропільському та Нікольському районах, Маріуполі, Селидовому та Новогродівці. Як зауважують в уряді, окрім загальних джерел фінансування, таких як державний фонд регіонального розвитку, окремо для Донбасу передбачені кошти європейських донорів.

 

У команді проєкту наголошують, що цьогорічне будівництво відрізняється від минулих років своїм комплексним підходом, дуже конкретними строками і спільною відповідальністю як державної, так і місцевої влади. Наскільки новий підхід виправдає себе, можна буде побачити наприкінці року.