Нині на Івано-Франківщині тривають роботи на 15 об’єктах-довгобудах.


Від участі органів місцевого самоврядування в реалізації Національної програми «Велике будівництво» в подальшому залежатиме вибір ключових об’єктів на державне фінансування.

 

Нині на Івано-Франківщині тривають роботи на 15 об’єктах. На будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт шкіл, садочків і стадіонів із Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) передбачено 115,6 млн грн. Ще 48 млн мають виділити органи місцевого самоврядування, пише ГУ.

 

На онлайн-нараді з керівниками районів, міст та ОТГ ішлося про те, що тендерні процедури проведено, підрядні підприємства взялися до роботи. Із ДФРР 87 млн грн уже перераховано на ремонти. Та не скрізь виділили кошти з місцевих бюджетів.

 

«Із ДФРР на загальноосвітні заклади передбачено 45,3 млн грн. Приміром, на реконструкцію Городенківської ЗОШ № 2 — 9 млн грн. Освоєно 3,4 млн грн, а районна рада має додати 1,226 млн грн. Тим часом будівельно-монтажні роботи тривають, і до вересня навчальний заклад обіцяють повністю оновити», — повідомила директор департаменту розвитку громад, територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Галина Магулій.

 

На реконструкцію з добудовою Яремчанської ЗОШ № 1 передбачено.

 

9,5 млн грн державних коштів. Міська рада виділила 959 тис. грн, обіцяють дофінансувати. На заходи  з енергозбереження в Брошнів-Осадському ліцеї із ДФРР надійшло 8,5 млн грн, на капремонт Гаврилівського ліцею Надвірнянського району — 7 млн грн, а з місцевого бюджету — лише мільйон.

 

Гарним прикладом є Матеївецька об’єднана територіальна громада, де на капремонт Замулинецького НВК передбачено 4,24 млн грн. ОТГ стовідсотково профінансувала свою частку. Там кипить робота.

 

На всіх п’яти закладах освіти будівельники обіцяють впоратися до початку навчального року. А місцеві ради — дофінансувати. Принаймні в Городенці, як запевнив голова РДА Володимир Лавасов, уже виділили 800 тис. грн. 

 

Натомість у дитсадках динаміка гірша, особливо це стосується села Пороги Богородчанського району та дитсадочка «Сонечко» в Богородчанах. Реконструкція корпусу школи для влаштування дитсадка в селі Колінці Тлумацького району також кульгає. На дитсадок у селі Верхній Ясенів Верховинського району із ДФРР надійшло 9,3 млн грн, освоєно лише 2,3 млн грн. А 1,370 млн грн із районного бюджету немає.

 

На п’яти спортивних об’єктах робота кипить, але так само є проблема з дофінансуванням із місцевих бюджетів.

 

«Реалізація складних довгобудів стала можливою завдяки програмі «Велике будівництво». Деякі об’єкти просто руйнувалися, а в них вкладено значні кошти. Ми прийняли рішення за кошти ДФРР довести їх до здачі в експлуатацію. Держава своєчасно надає фінансовий ресурс. Органи місцевого самоврядування повинні боротися за залучення бюджетних коштів та відстежувати їхнє цільове використання. Адже подання проектів на фінансування ДФРР відбувалося після запевнення про співфінансування від районних, міських рад та ОТГ. Після аналізу нинішньої ситуації прийматимемо рішення щодо включення тих чи інших об’єктів до державних програм на наступний рік», - акцентував голова ОДА Віталій Федорів.