Під час сесії міської ради трапився скандал навколо рішення про виділення земельної ділянки для будівництва житла переселенцям


Сьогодні, 10 березня, під час сесії Івано-Франківської міської ради сперечалися навколо рішення про виділення земельної ділянки для будівництва соціального житла для ВПО.

Попередньо депутати вже вирішили виділити для цього комунальну ділянку в селі Микитинці у зоні Хриплинського промислового вузла на вулиці Юності, пише Фіртка.

Однак, керівник заводу «Пресмаш» (який, до слова, збанкрутів ще у 2016-му році) Богдан Пукіш виступив на сесії проти.

«Будувати зараз через дорогу будинки, а ззаду елеватор... Я взагалі не розумію, хто таке рішення може приймати. По-перше, це зміна цільового використання. По-друге, територія, де ви хочете будувати, там є оцинковка, пресова дільниця, і преса, які ми хочемо встановлювати зараз,  матимуть коливання грунту в радіусі 350-400 метрів», - заявив керівник заводу «Пресмаш» Богдан Пукіш.

Перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна наголосила, що це допоможе залучити інвестиції та стане поштовхом, у тому числі й для заводу.

До слова, будинки для ВПО не багатоповерхові. Заплановано, що це будуть 4-поверхові забудови.

«Зараз Європа прийняла понад вісім мільйонів українців, а ми не можемо дати дозвіл на те, щоби прийняти 706 ВПО? Щоби зараз зайти в це будівництво, ми вже взяли всі технічні умови, відповідно опрацювали всі варіанти.

Я ще раз наголошую на тому, що наголошувала й вчора на виконавчому комітеті: це дасть якраз потужний розвиток тій промисловій зоні, яка зараз в занепаді, і може, вам нагадати по всіх підприємствах кількість працівників і кількість сплачених податків? Не будемо говорити про «Пресмаш», який навіть зупинку не може зробити, щоби автобус зупинявся», - відповіла перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна.

За словами Руслана Марцінківа, ЄС пропонує допомогу у будівництві соціального житла для ВПО. Виділили на це 10 мільйонів євро. Місто лише має забезпечити місце для будівництва. І він ніяк не очікував, що ця необхідна справа для українців, які покинули свої домівки у зоні бойових дій і приїхали до нашої громади, викличе такий супротив.

«Таке враження, що це не українці. Я вам ще раз хочу нагадати, що внутрішньо переміщені особи – це родини загиблих, це і льотчики, це інваліди війни, і на розподіл цього житла вперше Європа дає гроші, сама контролює будівництво житла, сама робить тендера, і каже, ми це житло даємо громаді, громада хай розподіляє. А ми вперлися і кажемо: "ні, не хочемо"», - зазначив міський голова Руслан Марцінків.

Рішення, зазначив Марцінків, не просте, але відкидати цю допомогу для українців місто не має права. Депутати підтримали рішення про залучення гранту.